Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bérfejlesztés az egészségügyben dolgozók számára

Cikk:

A kormány minden körülmények között elkötelezett az egészségügyben dolgozók anyagi helyzetének javításában. A mostani intézkedés a 2012-ben rendelkezésre álló források terhére kívánja az orvosok és egészségügyi szakdolgozók bérét rendezni. A béremelés a fekvő- és járóbeteg-ellátás állami, önkormányzati, valamint egyházi tulajdonú intézményeiben, a gyógykezelésben közvetlenül közreműködő vagy ahhoz egyes - nélkülözhetetlen - munkakörben alkalmazottként dolgozó szakemberekre terjed ki.

A mostani intézkedés nem érinti az alapellátásban dolgozókat, valamint a nem-állami, önkormányzati és egyházi fenntartású intézménynél, a vállalkozási, gazdasági társasági formában, továbbá alapítványnál, egyesületben egészségügyi tevékenységet végző személyeket. Az intézkedések forrása a népegészségügyi termékadóból 2012-ben rendelkezésre álló bevételből (15 Mrd Ft), az egészségügyi struktúra-átalakításból származó rendszerszintű megtakarításból, illetve az Egészségbiztosítási Alapon belüli egyéb átcsoportosításból (15,55 Mrd Ft) lesz biztosított. Ez összességében több mint 30 milliárd 500 millió forintot jelent.

A bérfejlesztés a betegellátásban dolgozó mintegy 17.000 orvost, 68.000 egészségügyi szakdolgozót, továbbá körülbelül 1.400 egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkező személyt érint. Ez azt jelenti, hogy összesen közel 86. 000 szakember részesül a béremelésből. Az orvosok és a szakdolgozók részére külön-külön 15 Mrd Ft kerül felosztásra eltérő elvek alapján, annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló forrás a lehető legoptimálisabban tudjon hasznosulni.

A 15 Mrd Ft terhére az orvosok bérének emelése úgy valósul meg, hogy az orvosok bruttó 350.000 Ft fizetésig egységes, meghatározott összegű (a számítások alapján bruttó 65.823 Ft) emelésben részesülnek, a  bruttó 350.000 Ft – 450.000 Ft bérrel rendelkezők esetében 350.000 Ft-tól 10.000 Ft-os sávonként 5.000 Ft-tal csökken az emelés mértéke, míg a 450.000 Ft felett keresők egységesen 10.000 Ft emelésre számíthatnak. Az egyéb diplomások egységesen 31.435 Ft béremelésben részesülnek.

A szakdolgozók esetében a 15 Mrd Ft felosztása a jelenlegi struktúrát alapul véve, több szempont együttes figyelembe vételével történik. Ugyanakkor lényeges, hogy minden fizetési osztályban és fokozatban történik bérfejlesztés, illetve hogy az emelkedés az egyes fizetési osztályokban fokozatos és arányos a pályán töltött idő előrehaladásával.

Fontos hangsúlyozni, hogy a  fizetésemelés nem egyszeri juttatás, hanem beépül az egészségügyi ágazati bértáblába, garantálva ezáltal az emelt összegű illetményt a jövőre nézve, továbbá az emelés 2012. január 1-től valósul meg oly módon, hogy a törvénymódosítás 2012. július 1-jei tervezett hatályba lépését követően a különbözetet egy összegben kell a jogosultak részére kifizetni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...