Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szőcs Géza megnyitotta az „Európai Utasok” kiállítást a Műcsarnokban

Cikk:

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár április 19-én megnyitotta a Műcsarnokban az „Európai Utasok - Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után” című kiállítást.

„A kolozsvári kortárs művészet nemzetközi beágyazottságát már önmagában az is jól jelzi, hogy a művek számottevő részét nyugat-európai gyűjteményekből kölcsönözték” - mondta a megnyitón Szőcs Géza.

A Műcsarnok tárlata 32 művész alkotásai és 17 művészeti intézmény segítségével ad átfogó képet a képzőművészeti szakma által csodaként is emlegetett „kolozsvári jelenségről”. A kolozsvári iskola – amelyet a festészetben többek között a figuratív megjelenítéshez való visszatérés jellemez, az intézményék és helyszínek szempontjából is különlegesnek számít, hiszen fizikai hátterét javarészt az egykori Ecsetgyár területén működő műhelyek, kiállítóterek és intézmények adják.

A román és magyar művészek laza csoportjának alkotómunkája a múlt évtized közepe óta vált Európa- és világszerte ismertté, azóta számos rangos helyen rendeztek kiállítást, így az amsterdami Stedelijk múzeumban, a New York-i MoMAban, a zürichi Kunsthausban és a Neuer Berliner Kunstvereinban.

A tárlat június elsejéig látogatható, kurátora Angel Judit.

Ugrás vissza Ugrás vissza...