Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Internetes konzultáció a magyar nyelv értékeinek védelméről

Létrehozva: 2012. április 2.
Módosítás: 2012. április 2.
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A magyar nyelv értékeinek megőrzésére és gazdagítására várja a szakmai szervezetek és magánszemélyek ötleteit, elképzeléseit a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága a www.magyarnyelvert.hu honlapon.

A Magyar Országgyűlés tavaly szeptemberi határozata a magyar nyelv napjává nyilvánította november 13-át, a magyar nyelvet hivatalossá tévő 1844. évi II. törvénycikk szentesítésének dátumát. Tavaly novemberben országszerte és határainkon túl számos ünnepségre került sor, a magyar közmédia is megemlékezett a jeles napról.

Az országgyűlési határozat 3. pontja fölkéri a kormányt, hogy a szakmai és társadalmi nyilvánosság bevonásával vizsgálja meg nemzeti nyelvünk használatának helyzetét, s ennek alapján készítsen elő intézkedési tervet a magyar nyelv értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából.

A helyzetkép elkészítésének érdekében a NEFMI Kultúráért Felelős Államtitkársága a nyelvhasználatért felelősséget viselő intézmények és szervezetek képviselőiből egyeztető fórumot hívott össze. A fórum ajánlásait figyelembe véve munkacsoportok alakultak, amelyek rövid összefoglalókat készítettek a nyelvhasználat egyes területeiről.

A www.magyarnyelvert.hu honlap az országgyűlési határozat által megkívánt szakmai és társadalmi konzultációt szolgálja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...