Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szakmai párbeszédsorozat a kultúra területén

Cikk:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Kultúráért Felelős Államtitkárság
Budapest, 2011. november 18.


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága és az Országos Közgyűjtemények Szövetsége kezdeményezésére párbeszédsorozatot indított útjára, amelynek első ülését 2011. november 18-án tartották. A találkozóval olyan tematikus, szakmai konzultációsorozat indult el, amely érdemi párbeszédre épül az irányító ágazat és az érintett szakmai szervezetek között.

A megbeszélést – amelyen a fent említetteken kívül a közgyűjteményi intézményrendszer egészét reprezentáló szakmai szervezetek: a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Levéltárosok Egyesülete, valamint az Önkormányzati Levéltárak Tanácsa vettek részt – Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár vezette.

Az első konzultáción a közgyűjteményi intézményhálózatot érintő aktuális témákat tekintették át: az eddigi jogszabály-alkotási folyamatot, különös tekintettel a tervezett új jogszabályokra, a kormány által meghatározott feladat részeként a minisztérium irányítása alatt működő közgyűjtemények strukturális és finanszírozási átalakításának kérdéskörét, valamint a megyei önkormányzatok konszolidációjának közgyűjteményeket érintő változásaiból eredő feladatokat.

A kulturális ágazat az intézményrendszert alapjaiban érintő módosulásokat a szakmai szervezetek bevonásával, velük szoros együttműködésben kívánja kialakítani.

A párbeszéd konstruktív légkörben zajlott. A szakmai szervezetekkel való együttműködést a Kultúráért Felelős Államtitkárság stratégiai partnerségi megállapodás aláírásával is meg kívánja erősíteni, amelynek előkészítése megkezdődött.

A párbeszédsorozat a szervezetekkel közösen kialakított tematika mentén folytatódik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...