Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kulturális kitüntetések a magyar kultúra napja alkalmából

Cikk:

A magyar kultúra napja alkalmából a nemzeti erőforrás miniszter kulturális díjakat adományoz a kultúra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó alkotóknak, könyvtárosoknak, a kultúra pártfogójának valamint a kultúra támogatójának, a kiemelkedő munkát végző közművelődési intézményeknek pedig Minősített Közművelődési Intézmény Címben részesülnek.

A díjakat 2012. január 19-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár adták át.

Márai Sándor-díjjal tüntették ki Hász Róbert írót, a Tiszatáj folyóirat szerkesztőjét, Mózes Attila írót, irodalomkritikust, a Helikon folyóirat szerkesztőjét és Oláh János József Attila-díjas írót, költőt.

Bibliotéka Emlékérem Díjjal jutalmazták Blaskóné Majkó Katalint, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Egyetemi Könyvtár, Levéltár és Képzőművészeti Gyűjtemény főigazgatóját, dr. Danku Györgyöt, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatóját, Fülöp Ágnest, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár tudományos titkárát, Kraus Sándorné Soldos Katalint, az Óbudai Múzeum és Könyvtár olvasószolgálat-vezetőjét, Melykóné Tőzsér Juditot, a hatvani Kodály Zoltán Általános Iskola könyvtáros-tanárát, Mitróné Kádár Évát, a krasznokvajdai Községi Könyvtár vezetőjét, dr. Sasváry Zoltánnét, az MTA Zenetudományi Intézet Zenetudományi Szakkönyvtár vezetőjét, dr. Szatmáry Istvánnét, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nyugalmazott könyvtárvezetőjét Varga Éva, a Beregszászi Járás Központosított Könyvtárhálózat igazgatóját és Vaskeba Katalint, a Nagyszőlősi Járási Központosított Könyvtárhálózat igazgatóját.

Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat 7 alkotó vehetett át: Buna Konstantin művészet-pedagógus, festőművész, Kocsor Imréné kosárfonó, a Népművészet Mestere, Kaposi László drámatanár, rendező, Molnárné Forray Marianna, a Diósgyőri Kézműves Alkotóház igazgatója, népi iparművész, Turcsánné Horváth Annamária, a Kincső Néptáncegyüttes vezetője, táncpedagógus, Váradi Gábor szabadfoglalkozású festőművész és Fehér Jánosné népi iparművész, viseletkészítő, a Népművészet Mestere.

Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjban részesült az Osonó Színházműhely, a Vidróczki Néptáncegyüttes, az Óbudai Kamarakórus, a Bakony Fotóklub és a Holló László Képzőművész Kör.

A Kultúra Pártfogója Díjat Böszörményi Zoltán író, költő, szerkesztő, üzletember,A Kultúra Támogatásáért Címet pedig a Magyar Indokína Társaság Kft-nek (Zelnik István Dél-Kelet Ázsiai Aranymúzeum) vehette át.

Minősített Közművelődési Intézmény Címet 17 intézmény érdemelt ki: a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közművelődési Szakmai Tanácsadó és Szolgáltató Intézete, a Békés Megyei Ibsen Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft., a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ, a Békéscsabai Kulturális Központ, a Budapesti Művelődési Központ, a Debreceni Művelődési Központ, a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központ, a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Városföld Klubkönyvtár, a dabasi Kossuth Művelődési Központ, a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központ, a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Kft., a Vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ, a Szandaszőlősi Általános Iskola, Művelődési Ház és a Budapest XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...