Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Módosult a törzskönyvezett gyógyszerekről szóló rendelet

Cikk:

Módosult a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról szóló korábbi rendelet.

A szabályozás a cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedő betegek kiemelt és emelt, indikációhoz kötött, támogatott gyógyszereit érinti. A módosítás célja a korábbi szabályozás pontosítása, valamint a szakmai szabályok gyakorlati alkalmazásának elősegítése. A rendelet a Magyar Közlöny mai számában jelent meg.

A pontok módosítására a szakmával történt részletes egyeztetés és egyetértés alapján került sor. A pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek a terápiás fokozatosság elve alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóg inzulin kezeléshez. Egy évet követően az analóg inzulinos kezelés kiemelt támogatással történő rendelése 2012. július 1-től akkor lehetséges, ha a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik. Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 év alatti gyermekek, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét.

A módosítás biztosítja annak feltételét is, hogy a betegek szorosabb szakmai kontroll alatt legyenek, hiszen az eddigi egyéves időtartamról fél évre változik a szakorvosi javaslat érvényessége.

Ugrás vissza Ugrás vissza...