Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkapják a gyógyszerüket a Zala Megyei Kórház betegei

Létrehozva: 2011. november 9.
Módosítás: 2011. november 9.
Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Egészségügyért Felelős Államtitkárság
2011. november 9.


Hétfőtől ismét megkapják gyógyszereiket azok a betegek, akiket a Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztályáról küldtek haza a hét elején gyógyszerhiányra hivatkozva.

A Zala Megyei Kórház főigazgatója 2011. október 28-án értesítette először a GYEMSZI-OGYI-t, hogy kórházukban a betegellátást veszélyeztető gyógyszerhiány áll fenn az onkológiai betegellátáshoz szükséges 5-fluorourocil nevű készítményből, mert az a magyarországi forgalmazóknál nem kapható. A GYEMSZI még ugyanazon a napon tájékoztatta a kórházat, hogy minden onkológiai készítmény, amelyből hiány jelentkezik, a kórház kezdeményezésére a GYEMSZI OGYI által kiadott „egyedi import engedély” alapján beszerezhető. A Zala Megyei Kórház november 8-ig nem adott be egyedi import engedély iránti kérelmet a GYEMSZI-OGYI felé. November 8-án jelezték ismét a problémát, illetve kértek egyedi import engedélyt, amelyet az intézmény még azon a napon meg is kapott.  

Az 5-fluorourocil nevű gyógyszer rosszindulatú daganatok, elsősorban vastagbél-végbél és emlőrák - kezelésére adható, de alkalmazható gyomor-, hasnyálmirigy-és májrák, méhnyak, petefészek és húgyhólyag rosszindulatú daganatok kezelésére is. A gyógyszer egész Európában hiánycikk, hivatalosan 2011. november 3-a óta. Erről a GYEMSZI-OGYI szeptember 29-én közleményt tett ki honlapjára. Eszerint a hiány bizonytalan ideig, de legalább fél évig fennállhat. A Magyarországi szállítást végző cégek jelentése szerint a gyógyszerhiány világméretű gyártási és gazdaságossági problémák, illetve keresletnövekedés, továbbá termelési nehézségek miatt alakult ki.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága felméri az egyes onkológiai gyógyszerek jelenlegi kórházi készletét és szakmai egyeztetést kezdeményezett a szakmai kollégiummal a hiány kezelésének módjáról és az átmeneti időre az alternatív hatékony terápiák lehetőségéről. Az államtitkárság és a GYEMSZI mindent megtesz annak érdekében, hogy a hazai betegellátás a lehetőségekhez képest zavartalan legyen.

Speciális gyógyszert érintő, világméretű kórházi ellátást érintő gyógyszerhiányról van szó, ami a patikai gyógyszerellátást nem érinti.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...