Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nemzeti Parkok Hete: vendégcsalogató programok egész héten 10 nemzeti parkban

Létrehozva: 2009. június 20.
Módosítás: 2009. június 22.
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium
Sajtóiroda
Tihany, 2009. június 20.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter szombaton Tihanyban hangos kürtszóval elindította az Ultrabalaton futóversenyt és megnyitotta a 2009-es Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozatot. A tihanyi Levendula-fesztiválon tíz nemzeti parkunk mutatkozik be természetvédelmi, ökoturisztikai, kézműves- és gyermek programokkal. A nemzeti parkok országszerte nyílt szakvezetéses túrákkal, mérsékelt árú belépőkkel, kedvezményekkel és különleges programokkal várják a látogatókat egész héten át. Tíz nemzeti parkunkat tavaly mintegy 2,5 millióan keresték fel.

Geológiai túra, barlanglátogatás, madárodú készítés, kenutúra, esti szentjánosbogár-séta, krumplinap, bábkészítés, természetrajzi kiállítás, napközis tábor, gyógynövényes foglalkozás, éjszakai lepke megfigyelés, csillagles, szekértúra - ízelítő a tíz nemzeti park egy héten át, június 28-ig tartó színes programsorozatából.

„A Nemzeti Parkok Hete a belföldi ökoturizmus legsikeresebb programja. A nemzeti parkok látogatottsága tavaly több mint 170 ezer fővel emelkedett, s 2008-ban megközelítőleg 2,5 millió látogatót fogadtak a parkok." - mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a rendezvény megnyitóján.

A Nemzeti Parkok Hetét 2007-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára a zöldtárca és a Magyar Turizmus Zrt. a belföldi ökoturizmus fellendítése és a nemzeti parkok látogatottságának növelése érdekében. A felmérések szerint a látogatók mintegy 20%-a a Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat hatására utazott el valamelyik hazai tájegységre. A látogatók több mint kétharmadának fő utazó célja a nemzeti park látogatása volt. Ráadásul a gazdag élményeket elraktározva, a látogatók majdnem fele visszatérő vendégként érkezett, és több napos pihenésébe illesztette bele az adott tájegységen található park megtekintését.

Magyarország nemzeti parkjaiban számos ökoturisztikai fejlesztés történt, és még több várható az elkövetkező években. „2007-2013 között az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 46 milliárd forint használható fel természetvédelmi célokra. 2008-ban 63 természetvédelmi projekt nyert uniós támogatást 11,5 milliárd forint értékben, ez az összeg a tíz hazai nemzeti park egyéves költségvetési támogatásának felel meg." - hangsúlyozta a miniszter. Többek között Aggteleken, Tihanyban, a Bükkben, a Fertő-tájon, az Őrségben, a Hortobágyon és Mohácson indulnak nemzeti parki fejlesztések.

A tihanyi Levendula-fesztivált ötödik alkalommal rendezte meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Tíz hazai nemzeti park munkatársai játékos vetélkedőkkel, gyermek programokkal, kreatív kézműves kiállítással és vásárlási lehetőséggel várták az érdeklődőket. A látogatók információt kaphattak a nemzeti parki bemutatóhelyekről és természetvédelmi, ökoturisztikai programokról is. A Levendula-fesztivál elsődleges célja a levendulával - Tihany egyik jelképével - kapcsolatos ismeretterjesztés, a hagyományok felelevenítése szórakoztató formában. A program fontos része a levendula mezőn tett látogatás, ahol az érdeklődők szakemberek segítségével megismerkedhetnek a levendula termesztésének fortélyaival és felhasználásának módjaival is. Ezt egészíti ki egy népművészeti kirakodó vásár, illetve a kézműves műhelyek színes kavalkádja.

A tíz nemzeti park részletes, egész heti és évi programkínálata, a helyszínek elérhetősége, illetve további információ a www.nemzetipark.gov.hu/mnph oldalon található.


Ízelítő néhány kalandos programból:

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság: szakvezetéses túra a keleméri Mohos-lápnál, egész héten 50 %-os kedvezmény a Baradla-barlang aggteleki rövidtúráján és a Vörös-tói barlangtúrán.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság: „A megszelídült tűzhányók nyomában"- geológiai szakvezetéses túra a nemzeti park területén, vezetett séta a Tihanyi félszigeten, a Szentgáli-kőlik barlang látogatása kedvezménnyel, gyalogos tanséta Várpalota mellett az egykori homokbánya területén.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság: bükki ősemberbarlangok körtúra a Lillafüred környéki ősrégészeti szempontból jelentős barlangokhoz, szakvezetéses túra a kaptárkövek titkainak feltárására, „Nyílt nap az Ősmaradványokért" - tanösvénytúra az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület „Borókás-árok" geológiai ösvényen, a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont „Karszt és élővilága" című kiállítása kedvezményes belépőjeggyel.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság: szakvezetéses túra az Irma-úton, diavetítéses előadás a Duna-Dráva Nemzeti Park természeti értékeiről a pécsi Tettye Oktatási Központban, madárodú készítés a pécsi Pintér-kertben, tárlatvezetés a Fehér Gólya Múzeumban Kölkeden, Múzeumok Éjszakája a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen, „Hódító hód" kenutúra a Vén Dunán Bajától.

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság: esti szentjánosbogár-séta az Alcsúti Arborétumban, szakvezetés a nagykőrösi Pálfája tanösvényen, krumplinap az Ócsai Tájházban, szakvezetéses túra a Börzsönyben a Strázsa-hegyi-tanösvény látogatásával egybekötve.

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság: madármegfigyelés a Fertő szikes tavainál és a Nyirkai-Hanyban, kenutúra a Fertő-tó nádas területein, bábkészítés természetes anyagokból a Csapody István Látogatóközpontban.

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság: gyalogtúra szakvezetéssel a Hortobágy-halastavi tanösvényen, természetrajzi kiállítás a Hortobágyi Látogatóközpontben.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság: tiszavirág-túra a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben, napközis tábor a kecskeméti Természet Házában, játékos foglalkozás iskolásoknak.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság: Barnabás Napi gyógynövényes foglalkozás a Körösvölgyi Látogatóközpontban, ismerkedés Szent Iván éjjelén hagyományokkal, népszokásokkal, hiedelmekkel, éjszakai lepke megfigyelés és csillagles, szakvezetések a Kígyósi tanösvényen Szabadkígyós mellett, barangolás a Kis-Sárrét vidékén.

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: „Szalafő értékei" -körtúra az Őrségi Népi Műemlékegyüttestől, „Szekértúra szerről szerre" - szakvezetés szekéren, kirándulás a Belső-Őrségbe a Sárgaliliom tanösvényen, kerékpártúra a Kerca völgyében, séta a festőien szép Lugosi-patak völgyében.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...