Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nemzetiségek Napjáról születhet országgyűlési határozat

Cikk:

Nemzetiségek Napjáról szóló országgyűlési határozat tervezetet terjesztett az Országgyűlés elé a kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A javaslat szerint a Nemzetiségek Napját ünnepeljük december 18-án, az eddigi Kisebbségek napja helyett. A kormány a nemzetiségek ügye melletti elkötelezettség megerősítésére javasolja december 18-át - az ENSZ Nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló Nyilatkozata elfogadásának a napját - a Nemzetiségek Napjává nyilvánítani.

Magyarország új Alaptörvénye bevezette a nemzetiség fogalmát és ezt alkalmazza az új nemzetiségi törvény is, ezért az egységes jogrendszer kialakítása az emléknap elnevezése is ennek megfelelően módosul.

Az országgyűlési határozat tervezete rögzíti, hogy a magyarsággal e hazában évszázadok óta együtt élő nemzetiségek társadalmunk fontos politikai és kulturális részét képezik, államalkotó tényezők. A nemzetiségek sokszínű kultúrájának, szellemi és tárgyi emlékeinek, hagyományaiknak megőrzése, anyanyelvük ápolása és fejlesztése az egész nemzet számára pótolhatatlan, védendő értéket jelent. Magyarország a nemzetiségek iránt kinyilvánított felelősségvállalásra figyelemmel a nemzetiségek egyéni és közösségi jogait széleskörűen biztosítja.

Az új nemzetiségi törvény Európában is példaértékűen széles anyanyelvi, kulturális és oktatási jogokat biztosít a Magyarországon élő nemzetiségeknek. A sokoldalú és kiterjedt egyeztetéseket követően elfogadott törvény kidolgozásának elsődleges oka az eltelt évek során felhalmozott tapasztalatok átvezetése, a joganyag rendelkezéseinek pontosítása volt. A törvény már nem kisebbségekről, hanem nemzetiségekről szól, ez azt jelzi, hogy nem többség-kisebbség relációról van szó és azokat az értékeket kell kiemelni, amelyekkel a nemzetiségi közösségek kulturális sajátosságaikkal hozzájárulnak Magyarország kultúrájához.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...