Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar-montenegrói gazdasági együttműködési megállapodás köttetett Podgoricában

Létrehozva: 2008. október 3.
Módosítás: 2008. október 3.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest-Podgorica, 2008. október 3.

Magyar-montenegrói Gazdasági Együttműködési Megállapodást írt alá Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 2008. október 3-án Podgoricában. A magyar kormány megkülönböztetett figyelmet fordít a Balkán-térség országaival, és ezen belül a Montenegróval fennálló gazdasági együttműködés fejlesztésére, az üzleti kapcsolatok ösztönzésére.

Bajnai Gordon az aláírási ceremónián elmondta: a kétoldalú gazdasági együttműködés tudatos és célirányos fejlesztésével tovább bővülhetnek a gazdasági élet szereplőinek kapcsolatai, a kooperáció elmélyítése újabb beruházásokhoz vezethet, a megállapodás nyomán megélénkülhet a kétoldalú kereskedelmi forgalom.

A magyar-montenegrói kétoldalú gazdasági kapcsolatokat jelenleg is dinamikusan fejlődő árukereskedelem jellemzi, ennek értéke éves szinten mintegy 100 millió euróra tehető. Magyarország a hozzávetőleg 260 millió eurónyi, elsősorban távközlési és banki befektetései révén a legjelentősebb külföldi beruházónak számít Montenegróban. Erős a magyar jelenlét az idegenforgalomban, az ingatlanfejlesztésben és a bányaiparban is.

Magyarország aktív résztvevője a térségbe irányuló közösségi fejlesztési projektnek (IPA). Egy 2005 novemberében aláírt 15 millió euró összegű hitelkeret-megállapodás keretében Montenegróban ezidáig vizsgaközpont, egészségügyi szakközépiskola és óvoda épült kötött segélyhitel-nyújtás formájában, magyar vállalkozók közreműködésével.

A mostani gazdasági együttműködési megállapodás (GEM) Magyarország EU-tagságából fakadó kötelezettségeit figyelembe véve biztosítja a két ország együttműködésének jogi alapját, lehetőséget teremt a gazdasági kooperáció intézményi kereteinek kialakítására és utat mutat az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában.

A dokumentum szerint a hosszú távú együttműködés feltételei és kilátásai a következő ágazatokban a legkedvezőbbek: feldolgozóipar, vegyipar és gyógyszeripar, energiaszektor, mezőgazdaság és élelmiszeripar, építőipar, telekommunikáció és informatika, környezetvédelem, erdő- és vízgazdálkodás, turizmus, együttműködés a KKV-szektor területén, számítástechnika, közlekedés és logisztika, valamint a kutatás-fejlesztés.

A megállapodás a későbbiekre magyar-montenegrói gazdasági együttműködési vegyesbizottság (GVB) megalakítását és működtetését irányozza elő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...