Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NFGM: A Fidesz rosszhiszeműségével szándékosan árt a vállalkozásoknak

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Budapest, 2008. november 5.

A FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség ismét rosszhiszeműségéről vagy tájékozatlanságáról adott bizonyítékot azzal, hogy nem létező pénzről beszél a mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítő intézkedéscsomaggal kapcsolatban. Megtévesztő nyilatkozataival a hazai GDP felét adó és a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató kkv-kat elbizonytalanítja, nehezíti a válságból való kilábalást - mondta Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára.

Magyarország a nemzetközi gazdasági válság hatásaira reagálva október elején olyan mikro-, kis- és középvállalkozásoknak szóló pénzügyi csomagot jelentett be, amely a forráshiány okozta nehézségek áthidalásában segíti a vállalkozásokat. A FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség hamis állításaival szemben a kormány által október elején bejelentett döntések több mint 800 milliárd forint kézzelfogható forrást jelentenek a vállalkozások számára a következő két évben. Ebből már október 20-a óta elérhető - az országban több mint 170 helyszínen - a legnagyobb segítséget jelentő Új Magyarország Mikrohitel, amely 10 millió forint felvételét teszi lehetővé 10 éves futamidőre kedvező kamattal. Az Új Magyarország Kis- és Középvállalkozói Hitelprogram az eggyel nagyobb kategóriában nyújt segítséget, 100 millió forintos hitelig biztosít akár 80 százalékos állami garanciavállalást a kölcsön mögé a vállalkozások helyett, így azoknak jelentősen csökken a hitelek költsége, könnyebbé válik hozzáférésük e forrásokhoz.

A 800 milliárd forintnyi finanszírozás-bővülést lehetővé tévő intézkedéscsomag forrása az európai uniós támogatások mellett a hazai költségvetés, a kereskedelmi bankok, illetve a Magyar Fejlesztési Bank pénzeszközei.

Az NFGM jelenleg új források bevonásával és kedvező konstrukciók kialakításával az eddigi forrásbővítő hatást 1000 milliárd forint fölé kívánja emelni, illetve újabb közvetítők bevonásáról tárgyal, hogy minél több vállalkozás juthasson hozzá a támogatásokhoz, kedvezményes hitelekhez.

A vállalkozások finanszírozásával kapcsolatban a FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség az elmúlt napokban több alkalommal is azt híresztelte, hamisan, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervből a hazai vállalkozásoknak közvetlenül mindössze 3,3 százaléknyi támogatás jut. Ez nem igaz. A FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség állításaival szemben a valóság az, hogy az uniós források átlagosan mintegy 20 százaléka közvetlenül a vállalkozásokhoz jut - a 2006-ban elfogadott fejlesztési terv szerint is.

A Kormány most ezen felüli többletforrásokat kíván biztosítani a vállalkozásoknak, többek között az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásainak átcsoportosításával.

Ugrás vissza Ugrás vissza...