Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar-szerb miniszteri találkozó Budapesten

Létrehozva: 2008. november 25.
Módosítás: 2008. november 25.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. november 25.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter 2008. november 25-én hivatalában fogadta Slobodan Milosavljevic szerb kereskedelmi és szolgáltatási minisztert. A találkozó azért jött létre, hogy az újonnan megalakult szerb kormánnyal gazdasági téren is mielőbbi kapcsolatfelvételre sort kerítve a szomszédos országgal folytatott élénk és folyamatosan bővülő kölcsönös kereskedelmi és beruházási tevékenység zökkenőmentesen fenntartható legyen.

A megbeszélésen a felek a gazdasági együttműködés újabb lehetőségeit keresték az aktuális világgazdasági helyzet diktálta feltételek között, kölcsönösen ismertették országaik válságkezelő és gazdaságélénkítő intézkedéseit.

A Szerbiába irányuló magyar export évről-évre folyamatosan növekszik, a két ország közötti árucsereforgalom értéke az elmúlt öt évben ötszörösére nőtt, tavaly meghaladta az 1 milliárd eurót. A magyar kivitel Szerbia irányába 2008. első nyolc hónapjában 749,9 millió euró volt, ami az előző év azonos időszakához képest 40,2 százalékos bővülést jelent. A január-augusztusi 156,2 millió eurós behozatal mellett kereskedelmi többletünk ugyanezen időszakban az előző évi adatokhoz viszonyított 43,1 százalékos bővüléssel 593,7 millió euróra nőtt. A magyar kivitel meghatározó termékei a gépek és gépi berendezések, az importban a feldolgozott termékek súlya a legjelentősebb.

Szerbia Európán belül a 20. helyen szerepel Magyarország külkereskedelmi partnerei között. Magyarország Szerbia külkereskedelmi partnereinek rangsorában a szerb importban a 5. helyen, míg a szerb exportban a 9. helyen áll. A kétoldalú kereskedelemben meghatározó szerepe van a multinacionális cégeknek, de a magyar-szerb külkereskedelem közel harmadát továbbra is a 350-400 vegyes tulajdonban lévő kis- és középvállalkozás bonyolítja.

Magyarország az elmúlt évek során Közép-Kelet Európa legnagyobb tőkeexportőr országává vált, és ezen belül a Balkán a magyar tőkekivitel szempontjából kiemelkedő jelentőségű céliránnyá vált. Az elmúlt években a magyar cégek egyre nagyobb arányú befektetéseket valósítottak meg déli szomszédunknál, az összesen 325 millió USD értékű állománnyal Magyarország a külföldi befektetők sorában a 14. helyet foglalja el.

A két ország közötti szoros együttműködés jegyében a magyar-szerb gazdasági vegyesbizottság decemberben, Belgrádban tartja soron következő ülését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...