Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kedvezményes hitel a forgóeszközök finanszírozására is

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési és gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. december 05.

Forgóeszköz-finanszírozásra, például anyagvásárlásra, árukészletek feltöltésére használható kedvezményes hitelt tesz elérhetővé a vállalkozásoknak jövő év elején a Kormány - jelentette be Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Vállalkozók Országos Szövetségének pénteki konferenciáján.

A Magyar Fejlesztési Bank és a Takarékszövetkezetek közreműködésével kidolgozott új hitelkerettel mintegy 100 milliárd forintot juttat el a Kormány a kereskedelmi bankokon keresztül a vállalkozásoknak. A gazdasági válság hatására a kereskedelmi bankok sok vállalkozásnak nem újítják meg a forgóeszköz-hitelét, vagy csökkentik annak keretét, mert azt jellemzően kockázatosnak ítélik meg. A forgóeszközök kedvezményes hitellel való finanszírozására már ma is van lehetősége a legkisebb vállalkozásoknak, hiszen már két kereskedelmi banknál és több hitelközvetítő szervezetnél is elérhető az uniós támogatású mikro hitel. E hitel esetében e célra 6 millió forintig kaphatnak alacsony kamattal bankkölcsönt a mikro vállalkozások.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Kormány válságkezelő intézkedéseinek sorában beszámolt arról is, hogy az uniós pályázatoknál megemelik az automatikusan kifizetett előleg összegét. Januártól visszamenőleg is 40 százalék előleget kapnak az uniós támogatási szerződést aláírók, és azt az aláírástól számított 15 napon belül át is utalják számukra. Bajnai Gordon beszélt arról is: 50 millió forintig nem kérnek biztosítékot a cégektől és a számukra elérhető támogatási arány 50 százalékra emelkedik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...