Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Díjátadás Kós Károly születésének 125. évfordulója alkalmából

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. december 16.

Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Kós Károly születésének 125. évfordulója alkalmából három személynek egyéni és három szervezetnek közösségi díjat adományozott. Az elismeréseket dr. Szaló Péter területfejlesztési és építési szakállamtitkár adta át 2008. december 16-án a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban.
 
A Kós Károly-díjat 1987-ben alapította az akkori építésügyi és városfejlesztési miniszter, amelyet a rendszerváltást követően 1991-ben újraalapítottak. Az elismerés a települési értékvédelem, a környezetszépítés, valamint az építészeti hagyományápolás területén végzett kiemelkedő, eredményes - egyéni vagy csoportos - munkáért adományozható. Évente legfeljebb három személynek adható díj egyéni és három szervezetnek vagy csoportnak közösségi kategóriában. Az elismeréssel emlékplakett, az adományozást igazoló oklevél és pénzjutalom jár. Az egyéni díjat ugyanaz a személy legfeljebb kétszer, a közösségi díjat ugyanaz a szervezet vagy csoport csak egyszer kaphatja meg. A díj adományozását előkészítő szakmai bizottság elnöke Fegyverneky Sándor országos főépítész. A Bizottság tagjait a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, az Országos Főépítészi Kollégium, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal valamint a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) delegálja.

2008-ban egyéni kategóriában Kós Károly-díjat kapott:

Minczinger Katalin nyugdíjas pedagógus, aki Fonyódon helytörténeti gyűjteményt alapított. Továbbra is kimagasló munkát végez mind a gyűjtemény fenntartása és bővítése, mind pedig a település kulturális életének szervezése terén.

Sáros László DLA építész, több-évtizedes tervezői alkotó tevékenysége mellett folyamatosan közösségi feladatokat is végzett. Egy évtizednél hosszabb ideig főépítészként dolgozott Jászberényben, a Kós Károly Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségét is ellátta.

Vass József amatőr helytörténész és fotográfus, aki két évtizede szervezi a helyi társadalmi életet és közművelődést a Csongrád megyei Óföldeákon. Munkájával nagyban hozzájárult a helyi hagyományok feltárásához és fenntartásához, az épített és a természeti értékek megőrzéséhez.

2008-ban közösségi kategóriában Kós Károly-díjat kapott:

Az Akli Majorért Műemlék Alapítvány. A Zirchez közeli Akli Major értékes épületegyüttese - amelyet művészi értékű épületek alkotnak - hajdan a bencés, majd a ciszterci szerzetesrend gazdaságához tartozott. Az Alapítványnak a helyreállítás érdekében kifejtett erőfeszítése példamutató és elismerésre méltó.

A Szigligeti Táj- és Településvédő Kör. A szervezet 1984-ben alakult, amely azóta is folyamatosan és eredményesen dolgozik a táji és a települési környezet értékeinek védelmében és a település fenntartható fejlődése érdekében. A Szigligeti Táj-és településvédő Kör közel negyedszázados tevékenysége, a helyi önkormányzattal való eredményes együttműködése követésre és elismerésre méltó.

A Wekerlei Társaskör Egyesület. A Kós Károly és építésztársai által tervezett kispesti Wekerle-telep az idén ünnepelte százéves fennállását. Wekerlei Társaskör Egyesület mintegy két évtizede szervezi a helyi közösségi életet, a települési értékek védelmét és ápolását. Magas színvonalú szervező és kezdeményező tevékenységük a közélet és a kultúra minden területére kiterjed.
 
Ugrás vissza Ugrás vissza...