Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Mintegy 800 millió forintnyi forrás nyílik meg vállalkozásoknak két új pályázaton keresztül

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2008. december 22.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a vállalkozói aktivitás ösztönzésének támogatására 400 millió Ft, míg a hazai roma vállalkozások mikro hitellel megvalósított beruházásainak támogatására 383 millió Ft keretösszegű pályázatot hirdetett meg a mai napon.

Magyarországon ma a vállalkozások 99,8 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozás. E vállalkozások megerősítését a minisztérium kiemelt feladatként kezeli. A hazai munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató KKV szektor különösen ki van téve a nemzetközi gazdasági válság hatásainak, szerepük pedig kulcsfontosságú a válságból való kilábalásban. A ma a kis- és középvállalkozói célelőirányzatból meghirdetett pályázatok olyan vissza nem térítendő forrásokat juttatnak a vállalkozásoknak, amelyek támogatják tevékenységük hatékony és széleskörű végrehajtását, illetve hozzájárulnak uniós fejlesztéseik megvalósításához.

1, A VÁLLALKOZÓI AKTIVITÁS ÖSZTÖNZÉSÉRE KIÍRT TÁMOGATÁS (pályázati kódszám: KKC-2008-A) alapvető célja a vállalkozói és/vagy a pénzügyi kultúra erősítése, a vállalkozói ismeretek bővítése. A támogatott pályázatok várható száma: 80-110 darab.

A pályázat 3 különböző tevékenységi körre nyújt támogatást.

A) Oktatást, képzést végző pályázók esetében a vállalkozások működtetésével, vezetésével kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekkel összefüggő iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képzési vagy tréningprogram működtetésére.
Ebben az esetben a támogatás mértéke a képzés részvételi díjának maximum 50  százaléka, de legfeljebb 5 millió Ft.

B) Roma vállalkozások részére tanácsadást végző pályázók esetében

  • a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján meghirdetett támogatásokra benyújtott pályázatok elkészítéséhez;
  • a Magyarországon működő hitelintézetekhez, mikrofinanszírozó szervezetekhez benyújtott hitelkérelmek elkészítéséhez.
Ebben az esetben a támogatás mértéke benyújtott pályázatonként és hitelkérelmenként minimum 300 ezer Ft, de legfeljebb 12 millió Ft.

C) Általános és középiskolai diákok számára ismeretterjesztését végző pályázók esetében a vállalkozói, gazdasági vagy pénzügyi ismeretek megszerzését szolgáló programok, rendezvények megszervezésére és lebonyolítására. Ilyen programok különösen:
  • diákvállalkozások, vállalkozói tevékenység megismertetése a diákokkal,
  • programok szervezése, amelyek során a fiatalok jobban megismerik a vállalkozók, üzletemberek életét, munkáját,
  • vállalkozási, gazdasági vagy pénzügyi ismeretekkel kapcsolatos tanulmányi versenyek, konferenciák.
Ebben az esetben a támogatás mértéke maximum 90%, de legfeljebb 15 millió Ft.

A vállalkozói aktivitás ösztönzésére kiírt pályázat benyújtása 2009. március 02-től 2009. április 17-ig lehetséges.

2, A HAZAI ROMA MIKROVÁLLALKOZÁSOK PIACI ESÉLYEIT JAVÍTÓ FEJLESZTÉSEK ÉS BERUHÁZÁSOK TÁMOGATÁSA (pályázati kódszám: KKC-2008-R-2), az Új Magyarország Mikrohitel Program és az Országos Mikrohitel Program keretében felvett hitelekkel finanszírozott projektek megvalósításához nyújt további pénzügyi segítséget. A támogatott pályázatok várható száma: 110 – 140 db. A támogatás maximális összege: 4 millió Ft.

A pályázat benyújtása 2009. február 16-tól 2009. november 13-ig lehetséges.

Mindkét pályázat esetében a Pályázati Útmutató és a Pályázati Formanyomtatvány 2009. február 02-től érhető el a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján.

A pályázatokról bővebb információk, illetve a részletes pályázati felhívás az adatlappal együtt elérhető a http://nfgm.gov.hu/feladataink/kkv/tamforras/hazai_paly.html és a www.magzrt.hu oldalakon.
Ugrás vissza Ugrás vissza...