Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormányzat stratégiai területként kezeli a logisztikát

Cikk:


Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. február 12.

A mintegy 160 ezer főt foglalkoztató logisztikai ágazat versenyképesség-növelő és beruházásösztönző hatása kiemelkedő, ezért a kormányzat stratégiai területként kezeli azt - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Logisztikai Irányító Testület 2009. február 12-i ülésén.

A megbeszélésen a kormányzat és a szakmai szervezetek képviselői megvitatták, hogy a szektort miként érintik a gazdasági és pénzügyi válság hatásai, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy Magyarország - kedvező földrajzi helyzetét kihasználva - a térség meghatározó logisztikai szolgáltató központjává váljon.

A nemzetközi gazdasági válság következtében az eddigi trendek, üzleti modellek és logisztikai megoldások megváltoznak, alakulásuk a recesszió jelenleg még nem látható hosszától és hatásaitól jelentős mértékben függ, s ez megnehezíti a tervezést az ágazat számára.

Magyarország a Cushman&Wakefield által összeállított legutóbbi európai logisztikai központ országrangsorban Belgium és Hollandia után a harmadik, míg a Világbank logisztikai versenyképességet mérő Logistics Performance Indexe (LPI) alapján a világon a 35. legjobb volt.

A logisztika más szektorokat kiszolgáló ágazat, ezért működése, piaci kereslete azok teljesítményével van összhangban. A válság hatásainak leginkább azok a mikro- és kisméretű logisztikai vállalkozások vannak kitéve, amelyek a krízis által jelentősebben érintett szektoroknak (pl. járműipar, elektronika) szolgáltatnak, illetve kevés partnerrel dolgoznak együtt.

Annak érdekében, hogy Magyarország logisztikai versenyképessége a jövőben tovább erősödjön, a kormányzat oktatási-képzési, infrastruktúrahasználati, díjstratégiai, vám és kereskedelemfejlesztési akciókat tervez, illetve megerősíti a közlekedési infrastruktúra-fejlesztési projekteket és a záhonyi térség komplex programot.

A tervezett intézkedésekhez kapcsolódóan az ülés résztvevői áttekintették a széleskörű egyeztetéssel kialakított Magyar Logisztikai Stratégia (2007-2013) alapján készülő, öt évre szóló Logisztikai akcióterv főbb elemeit is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...