Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Indokínai állomásához ért a gazdaságdiplomáciai offenzíva: Kötött segélyhitel-megállapodás Laosszal

Létrehozva: 2009. március 10.
Módosítás: 2009. március 10.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. március 10.


Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára, külgazdasági kormánybiztos vezetésével népes magyar kormányzati és üzletember delegáció látogatott Indokínába. A küldöttség a tavalyi év végén megindított intenzív gazdaságdiplomáciai offenzíva újabb állomásaként kereste fel 2009. március 5. és 10. között Vietnamot, Laoszt és Kambodzsát. A körút egyik legfontosabb eredményeként került sor a magyar kötött segélyhitel felajánlásra vonatkozó, magyar-laoszi pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló megállapodás és az annak alapján megvalósuló projektek hitel-megállapodásainak aláírására.
 
A látogatás programjában több miniszteri-államtitkári szintű találkozó és két üzleti fórum is szerepelt. A delegációban az Eximbank és az ITD Hungary vezetői mellett számos üzletember: képzéssel, víztisztítással, informatikával, egészségüggyel, haditechnikával, élelmiszeriparral, állat- és haltenyésztéssel, fa-, jármű- és építőiparral, mérnöki szolgáltatásokkal, valamint logisztikával foglalkozó cégek képviselői is részt vettek.

Az indokínai út kiemelkedő jelentőségű eseménye volt a magyar kötött segélyhitel felajánlásra vonatkozó Magyarország és Laosz közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló megállapodás és a kapcsolódó projektek hitel-megállapodásainak aláírása, amelyre 2009. március 6-án, Vientiane-ben került sor. A keretegyezmény 8,6 millió USD-t biztosít három mezőgazdasági farm modernizációjára, bővítésére és egyben tápüzemek létesítésére a partnerországban. Ezt a forrást a kedvezményezett ország kizárólag minimum 51%-ban Magyarországról származó áru és szolgáltatás beszerzésére fordíthatja. Ezáltal a kötött segélyhitel a fejlesztési támogatáson túl hozzájárul a magyar kivitel növekedéséhez, a hazai termékek versenyképességének erősödéséhez, valamint referenciát és ezáltal várhatóan további megrendeléseket biztosít a projektekben résztvevő magyar vállalatok számára.

A korábban létesített, 35 millió euró értékű kötött segélyhitel megállapodás nyomán ezen együttműködési konstrukciót tekintve Vietnam Magyarország legfontosabb ázsiai partnerországává vált. Az infrastrukturális és közigazgatási fejlesztések mellett a program keretében az egyeztetések nyomán a továbbiakban a szennyvízkezelésben és az informatikában, valamint a számottevő magyar tapasztalatokra alapozva az egészségügy terén a kórházépítésben és -felszerelésben, valamint a szakképzésben nyílhat mód az együttműködésre. Kambodzsában a delegáció egy előzetesen 50 millió USD értékben kezdeményezett kötött segélyhitel nyújtásáról szóló keret-megállapodás majdani létrehozásának lehetőségéről is tárgyalt.

2007 komoly fordulópontot jelentett a magyar-vietnami kereskedelemben, amely akkor 56 százalékkal növekedett. A fellendülés elsősorban a magyar export bővülésének köszönhetően 2008-ban is folytatódott, a kétoldalú áruforgalom elérte a 90 millió USD-t. Ez a legmagasabb érték, amióta a két ország áttért a devizában való elszámolásra közel két évtizeddel ezelőtt. A vietnami találkozók folytatásaként a felek egyetértése alapján idén ősszel Budapesten kerülhet megrendezésre a két ország kormányközi gazdasági együttműködési vegyes bizottságának következő ülése.

Laosz és Kambodzsa esetében kevésbé kedvező a kép: az áruforgalom alacsony, elmarad a lehetőségektől, ebben az utóbbi időszakban megnövekedett magyar érdeklődés hozhat változást. A magyar vállalatok mindhárom országban jó eséllyel bővíthetik jelenlétüket nem csupán a hagyományos ágazatokban, gyógyszeripari, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeikkel, hanem infokommunikációs megoldásaikkal, az infrastrukturális fejlesztésekben való részvételükkel és tömegközlekedési, hulladékkezelési és környezetvédelmi exporttal, valamint tanácsadással is.

A 2008 őszén indult intenzív gazdaságdiplomáciai offenzíva célja, hogy a hagyományos felvevőpiacainknak számító nyugat-európai országokkal fennálló gazdasági kapcsolatok szinten tartása mellett más, a válság által kevésbé érintett partnerországokkal is élénkítsük a kétoldalú együttműködést. A most véget ért indokínai látogatás e sorozatba illeszkedik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...