Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EU elnökség után EUREKA elnökség

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. június 19.


Varga István, nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter vezetésével magyar delegáció vett részt a portugál EUREKA elnökségzáró rendezvényeként, 2009. június 19-én Lisszabonban megrendezett XXIV. Miniszteri Konferencián. A magyar tárcavezető bejelentette Magyarország kész elvállalni a 2011-12. időszakra az EUREKA elnökséget.

Az 1985-ben létrejött európai ipari kutatási együttműködési kezdeményezés portugál eseményén 39 EUREKA tagország magas szintű képviselői vettek részt. Az Európai Bizottságot Janez Potocnik kutatási főbiztos képviselte.

Magyarország – a közép-kelet- európai országok közül elsőként, 1992-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, így a magyar EUREKA elnökség méltó keretet ad tagságunk 20 éves évfordulójának megünneplésére, valamint az eddigi magyar eredmények értékelésére, és hazánk programmal kapcsolatos elkötelezettségének megerősítésére. Jelenleg 27 magyar részvételű EUREKA projekt fut, míg az elmúlt közel húsz évben 66 olyan EUREKA projekt zárult le sikeresen, amelyben magyar vállalatok, egyetemek, kutatóintézetek vállaltak szerepet.

A magyar részvételű EUREKA projektek számos technológiai területen - infokommunikáció, biotechnológia, gyártástechnológia, környezetvédelmi technológiák - mutatnak fel a piacon hasznosítható eredményeket. A legújabb nagysikerű fejlesztés a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem és a norvég G-I Flex Kft. együttműködéséből született SUPERFLEXROBOT projekt. A SUPERFLEXROBOT egy a hagyományos ipari robotoknál gyorsabban és egyszerűbben programozható, ezért a kis- és középvállalkozások szempontjából lényeges kis szériás gyártásra alkalmas, intelligens látórendszerrel felszerelt hegesztő robot. A fejlesztés nagy tetszést aratott a konferenciával párhuzamosan zajló „Innovációs napok” kiállításon.

Az EUREKA kezdeményezés célja nemzetközi együttműködésben megvalósuló és a vállalati szféra részvételével zajló, piacközeli kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyek kulcsfontosságúak az európai gazdasági versenyképesség és növekedés szempontjából. Az együttműködés hatékonyan képes összehangolni, mozgósítani az állami és vállalati pénzügyi forrásokat különböző innovatív projektek megvalósítása érdekében, így szerepe még inkább felértékelődött a gazdasági válság következtében.

Az EUREKA tagállamok és az Európai Bizottság közös kezdeményezéseként 2007-ben elindult EUROSTARS program a válság által leginkább érintett KKV szektor kutatás-fejlesztési tevékenységét hivatott támogatni. Az eddigi pályázati fordulók eredményei alapján a nemzetközi szinten zajló értékelésben résztvevő projektjavaslatok közel 40%-a nyert pénzügyi támogatást a program révén.   

A Konferencia keretében sor került Bulgária teljes jogú tagként való felvételére, Bosznia-Hercegovina pedig a csatlakozás első fázisába lépett. Az EUREKA új, az Európán kívüli országokkal való aktívabb együttműködést célzó nemzetközi stratégiájának jegyében Dél-Korea társult ország pozíciót nyert.

Az elnökséget 2009. júliusától Németország veszi át Portugáliától.

Ugrás vissza Ugrás vissza...