Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NFGM: Kisvállalkozásból nagyüzem - nemzetközi szinten jegyzik a matyóföldi gépipart

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. augusztus 7.


A több mint 100 évvel ezelőtt alapított, mezőkövesdi gépgyár mára nemzetközi szinten, eltérő iparágakban is hírnevet szerzett. Beszállítója többek között a Volvonak, a Toyotának, az ABB-nek. Célirányos fejlesztései a válság idején is prosperáló, stabil vállalattá tették az EXIR Hungary Zrt-t, évi 3 milliárd forintos árbevétellel. „A cég remek példája a jó időben, kellő megfontoltsággal hozott döntéseknek és a rendelkezésre álló hazai és uniós források optimális felhasználásának” – mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.
 
Varga István minisztert, Tállai Andrást — Mezőkövesd polgármesterét — és Szűcs Andrást — a MAG Zrt. igazgatóját — Szacsuri Gergely, az EXIR Hungary Zrt. ügyvezető igazgatója kalauzolta végig azokon beruházási etapokon, amelyeknek köszönhetően a folyamatosan fejlődő vállalkozás a régió egyik legjelentősebb forgácsoló üzemévé nőtte ki magát.

A mára közel 3 milliárd forint éves árbevételt elérő, mezőkövesdi EXIR Hungary Zrt. a perspektivikus fejlesztési koncepciónak, a hatékony menedzsmentnek, és a szakértői döntéshozatalnak köszönhetően jelenleg 130 főnek nyújt munkalehetőséget, biztos megélhetést.

A vállalat — élve a hazai és uniós pályázati lehetőségekkel — a lehető legmodernebb berendezésekkel szerelte fel üzemcsarnokát. A fejlesztéseknek köszönhetően addig ismeretlen piaci lehetőségek nyíltak meg a fémforgácsoló üzem előtt. Így az olyan széles bázisú vevőkört épített ki, amely stabil működési hátteret biztosít, még a nemzetközi gazdasági válság közepette is.

Az 1925-ben, Csonka János által alapított, többször megújuló gépgyár alapjain ma nemzetközi presztízsű fémforgácsoló üzem működik, amely emelőgépekhez, szivattyúkhoz, robotokhoz, sebességváltókhoz, tehergépjármű-alkatrészekhez és telekommunikációs berendezésekhez szükséges speciális elemeket állít elő. A szakszerű és minőségi gyártástechnológiának köszönhetően a cég olyan neves vállalatokkal áll kapcsolatban, mint a Toyota Material Handling, a Grundfos, az ABB, a ZF, vagy a Volvo Trucks.

„Az EXIR Hungary Zrt. remek példája annak, hogyan válhat egy hazai kisvállalkozás nemzetközi téren is elismert üzemmé. Mindehhez elengedhetetlen, hogy a vállalatok – élve a pályázati lehetőségekkel – piaci igényeknek megfelelő, rendszerszintű stratégia mentén haladjanak” – hangsúlyozta Varga István gazdasági miniszter.
Ugrás vissza Ugrás vissza...