Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:K+F+I megapark épül Debrecenben

Létrehozva: 2009. október 19.
Módosítás: 2009. október 20.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. október 19.


Kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató-központot hoz létre a Pharmapolis Gyógyszeripari Tudományos Park Kft. Debrecenben. A Debrecen Vagyonkezelő Zrt., a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt-ből álló Pharmapolis olyan zöldmezős beruházás valósít meg, amelynek eredményeképpen gyógyszeripari kutatás-fejlesztési és innovációs célokat szolgáló bruttó 7 977 m2 területű épületegyüttes, egy úgynevezett „Science” park jön létre. A közel hatmilliárd forint összköltségű projekt a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Innovációs és technológiai parkok támogatására kiírt pályázaton 50%-os támogatást nyert — jelentette be Varga István gazdasági miniszter.   

A gyógyszeripar a világ egyik meghatározó, dinamikusan fejlődő iparága. Az iparág egészére jellemző a magas K+F költés, amely a hazai vállalati kutatás-fejlesztési kiadások gerincét is biztosítja. Európa-szerte erősödik az a felismerés, hogy a gazdaság és az innováció alapvető hajtóereje a kutatás-fejlesztés. Ez egybecseng a Magyar Kormány céljával, hogy a több mint 100 éves hazai múlttal, kultúrával rendelkező gyógyszeripar továbbra is prosperáló iparág maradjon Magyarországon, egyre bővülő kutató-fejlesztőhálózattal.

A debreceni projekt olyan üzleti alapon működő kutatás-fejlesztési és innovációs központot teremt, amely megfelelő kutatási és infokommunikációs technológiával rendelkezik elsősorban a gyógyszeripari ágazatban működő KKV-k egyedi és magas szintű elvárásai számára. A Richter Gedeon Nyrt. mellett betelepülő gyógyszeripari KKV-k további vállalkozásokkal, felsőoktatási intézményekkel, akadémiai kutatóintézetekkel együttműködve képesek lesznek export- és piacképes új vagy továbbfejlesztett termékek és szolgáltatások kidolgozására, piacra történő bevezetésére.

A K+F+I park a 2006-ban összeállított Debrecen Fejlesztési Pólus stratégia egyik kulcsprojektje is. Erősíti Debrecen, mint „pólus” regionális központi szerepkörét, illetve a tudás-alapú gazdaság megteremtését. E központ céljai többek között a gyógyszeriparban új, innovatív termékek, szolgáltatások létrehozása; új kutatói módszerek kidolgozása, nemzetközi K+F tapasztalatok adaptációja; nemzetközi, hazai és regionális szinten tudományos fejlesztések, újdonságok elérése; munkahelyteremtés és munkahelymegőrzés. Mindemellett a „Science” park javítja a kutatás-fejlesztés feltételrendszerét, hiszen erősíti a felsőoktatás innovatív szerepét, növeli a kutatói munka és életpálya vonzerejét, hozzájárul a kutatás-fejlesztés szellemi tőkéjének helyben tartásához, a nemzetközi színvonalú K+F-eredmények piacképes prezentálásához.

Ugrás vissza Ugrás vissza...