Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kiaknázatlan lehetőségek a Balkánon ― először ülésezett a Magyar-Montenegrói Gazdasági Vegyes Bizottság

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
2009. november 18.


2009. november 18-án, első alkalommal ülésezett a Magyar-Montenegrói Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság. A budapesti tárgyalássorozaton a partnerek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének, a befektetői környezet javításának lehetőségeit tekintették át. „Gazdasági kapcsolataink eddig is jó ütemben fejlődtek, ám még számtalan a kiaknázatlan terület, amire építenünk kell!”- emelte ki Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) szakállamtitkára.

A Balkán országai olyan piaci lehetőségeket rejtenek, amelyek miatt a régió prioritást élvez Magyarország gazdaságdiplomáciai tevékenységében. Ezért az NFGM Montenegróval is szoros gazdasági együttműködés kialakítására törekszik.

A gazdasági tárca, az ITD Hungary Zrt-vel közösen szorgalmazza és támogatja a magyar vállalatok rendszeres külföldi, így montenegrói megjelenését is kiállításokon, vásárokon. Ennek eredményeként Montenegróban a magyar tőkekihelyezés 2008 végére meghaladta a 650 millió eurót. Hazánk Montenegró első számú külföldi befektetője. A Podgoricában 2009 szeptembere óta működő Információs Pont is növeli a kapcsolatokat építő magyar vállalkozások nyugat-balkáni lehetőségeit.  

„A további sikerekhez nélkülözhetetlen az országaink közötti intézményesített állami együttműködés. Ehhez kiváló fórumot biztosítanak a rendszeres kormányzati szintű gazdasági egyeztetések.”- hangsúlyozta a szakállamtitkár.

A megbeszélések súlyponti témái: az ingatlanpiaci szabályozás és ingatlanfejlesztés, az építésügy, a regionális területfejlesztés és területrendezés, a kommunális infrastruktúra, a hulladék- és szennyvízkezelés, valamint az ipari környezetgazdálkodás.

Az első tárgyalássorozat eredményeit rögzítő jegyzőkönyvet a két társelnök, Mester Zoltán szakállamtitkár, és Branimir Gvozdenovic, Montenegró területrendezési és környezetvédelmi minisztere írta alá.

A Bizottság 2010-ben Montenegróban ül össze ismét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...