Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Borsodchem: Felelősségteljes tulajdonosi magatartást vár el az NFGM

Létrehozva: 2009. november 19.
Módosítás: 2009. november 19.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

NFGM Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2009. november 19.


A BorsodChem vezetése és tulajdonosai — a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) határozott kérése ellenére — nyilatkozataikban a Magyar Kormány és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) nevében is megszólalnak. Ez azonban félreértésekre ad okot.

Az NFGM, a BorsodChem kijelentéseivel kapcsolatban szükségesnek tartja leszögezni, hogy a Magyar  Állam több mint egy évtizede nem tulajdonosa, és nem hitelezője a vállalatnak. Ezért a kialakult pénzügyi helyzet felelőssége kizárólag a tulajdonosokat, valamint a hitelező bankokat terheli, és nem a Magyar Államot.

A munkahelyek megtartása érdekében ugyanakkor a Kormány továbbra is kész szerepet vállalni!

Az NFGM ennek érdekében többször felkérte a tulajdonosokat, hogy véglegesítsék egymás közötti, illetve hitelezőikkel kötendő megállapodásukat a BorsodChem hosszú távú működésének biztosításához.

Ezt elősegítheti, hogy a gazdasági tárca ismeretei szerint a BorsodChem immáron rendelkezik olyan tőkeerős befektetővel, aki kinyilvánította: többségi részesedésért cserébe készen áll komoly szerepvállalásra a cég finanszírozásában.

A válságkezelő Kormány célja nem egy tulajdonosi csoport befolyásának biztosítása, hanem a magyar munkahelyek megőrzése. Ezért is joggal várja el a felelősségteljes vezetői és tulajdonosi magatartást, a cég és a munkavállalók sorsáért tanúsított elkötelezettséget.  
 
A jelenlegi helyzet megoldásának kulcsa és a továbblépés lehetősége még mindig a vállalat döntéshozóinak kezében van, hiszen mindaddig, amíg az érintett felek közötti kérdések nem rendeződnek, a Kormány a munkahelyek megőrzésének célját szolgáló, felelősségteljes döntést nem hozhat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...