Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az NFGM reagálása a Magyar Nemzet 2010. február 9-én megjelent „Válságkezelő pofon az exportőröknek” címet viselő cikkére

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Budapest, 2010. február 9.


Adócsökkentés, bürokráciacsökkentés, államilag támogatott hitel- és garanciaprogramok, kamattámogatás, forrásátcsoportosítás és intenzív gazdaságdiplomáciai offenzíva.

Beszéljenek a tények, a válságkezelő kormány legfontosabb intézkedései.

Az adó- és bürokráciacsökkentésnek köszönhetően 400 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál 2010-ben.

Tovább javult az üzleti környezet. Egyszerűbbé vált az engedélyeztetési eljárás, megvalósult az egykapus ügyintézés, díj- és illetékmentes szolgáltatások váltak elérhetővé, a fejlesztések után adókedvezmény vehető igénybe, és jelentősen modernizálódott a kereskedelmi szabályozás.

2009-ben 466,3 milliárd forint állami támogatású hitel segített, több mint 58.300 vállalkozót. A kormány a garanciaprogramok keretében 418 milliárd forint értékben vállalt garanciát.

A kockázati tőkeprogram keretében 31,5 milliárd forint tőkelekötés és 46,6 milliárd forint kihelyezése történt meg.

A vállalkozói igényeknek megfelelően 2010-ben is kamattámogatás segíti a Széchenyi kártya több mint 120.000 felhasználóját.

A válságra reagálva, az EU-ban elsőként a magyar válságkezelő kormány igazította a megváltozott gazdasági körülményekhez az uniós forrásfelhasználást. Az így átcsoportosított 111 milliárd forintból 2009 végére 60 milliárd forint már a vállalkozások likviditáshiányát csökkentette, valamint a beruházásokat ösztönözte.

A gazdaságösztönzés mellett külön hangsúlyt kaptak és kapnak az export-ösztönzési programok. Összehangolt export-ösztönzési stratégia keretében működik együtt a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium az ITD-H, a MEHIB és az Eximbank. Az NFGM nemzetközi szinten javítja a gazdasági kapcsolatokat, az ITD-H a hazai vállalkozások külföldi megjelenését támogatja, míg a MEHIB és az Eximbank a magyar áruk és szolgáltatások exportjához és a külföldön megvalósuló befektetésekhez nyújt hitelt, pénzkölcsönt, vállal kezességet és bankgaranciát.  A stratégia eredményességét mutatja, hogy a 2009-es magyar külkereskedelmi mérleg a gazdasági válság ellenére is kedvező tendenciát mutat.

A gazdaságdiplomáciának köszönhetően jelentősen javulnak gazdasági kapcsolataink azon országokkal, amelyeket a globalizáció nem tett olyannyira érzékennyé a gazdasági válsággal szemben, így Brazíliával, Egyiptommal, Izraellel, Kínával, Kuvaittal, Montenegróval, Oroszországgal, Romániával, Szerbiával, Törökországgal, Vietnámmal stb. Az intenzív kapcsolatépítés célja a magyar vállalatok külpiaci tevékenységének támogatása, az export-lehetőségek javítása.

Egyiptomban jelen pillanatban is Bajnai Gordon miniszterelnök folytat tárgyalásokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...