Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Széleskörűen bővülő lehetőségek Közép-Ázsiában

Létrehozva: 2010. március 9.
Módosítás: 2010. március 9.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikáciuós Osztály
Budapest, 2010. március 9.


2010. március 9-én, Budapesten tartotta második ülését a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (GVB). „Az országaink közötti együttműködés kulcsa egy stabil, az Európai Unióval intenzíven kooperáló kazah gazdaság” - hangsúlyozta Dr. Veres János, keleti gazdasági kapcsolatokat felügyelő kormánybiztos, a bizottság magyar társelnöke.

A gazdasági világválság megmutatkozott a magyar-kazah kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban is. A kétoldalú forgalom a 2008. évben regisztrált 514 millió USD-ral szemben 2009-ben 178 millió USD-ra csökkent. A teljes egészében magasabb hozzáadott értéket tartalmazó magyar export 118 millió USD-t, az import pedig 60 millió USD-t tett ki.

Kazahsztán a közelmúltban fogadta el stratégiai fejlesztési tervét, amely ipari-innovációs, infrastrukturális, mezőgazdasági és élelmiszeripari, építőipari, feldolgozó ipari és környezetvédelmi projektekre fókuszál. Az egyeztetések rámutattak arra, hogy e stratégiai projektekbe magyar vállalkozások sikeresen bekapcsolódhatnak.

Emellett további kétoldalú együttműködésre nyílik lehetőség egészségügy, városgazdálkodás, tudomány, oktatás, idegenforgalom, pénzügyek és bankügyek területén.

Az európai gázellátás biztonságának növelése érdekében elengedhetetlen mind a forrásdiverzifikáció, mind az ehhez szükséges Nabucco-vezetékbe csatlakozó nemzetközi infrastruktúra kiépülése. Ezért a két ország közötti energetikai és petrolkémiai együttműködésre kiemelt szerep vár a jövőben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...