Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Széles paletta a XVIII. Magyar Innovációs Nagydíjon — Vérnyomáscsökkentőtől az atomreaktorig

Létrehozva: 2010. március 26.
Módosítás: 2010. március 31.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

NFGM Kommunikáció
Budapest, 2010.március 26.


2010. március 26-án vehették át a XVIII. Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseit a díjazottak, az Országházban.  A beérkező 35 nevezés közül a bizottság 7 pályázatot innovációs díjban, míg további 6 innovációs teljesítményt kiemelt elismerésben részesített.
 
Az innováció területét felügyelő miniszter vezetésével működő bírálóbizottság többek között az újszerűség, társadalmi hasznosulás és a termékek által elért többleteredmény vagy többlet árbevétel alapján értékelte a pályázatokat. Az értékelés során a bizottság mind a 35 pályázatot eredményes és sikeres innovációnak minősítette.

A 2009. évi Innovációs Nagydíj nyertese a Paksi Atomerőmű Zrt., amelyet az erőmű három nukleáris reaktora hőteljesítményének 8%-os növelésével érdemelt ki. A környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyező fejlesztés jóvoltából, az erőmű működtetése „megtakarítja” az összes magyarországi erdők által kibocsát oxigénmennyiség 6%-át.

Ipari Innovációs Nagydíjjal vehetett át a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. teljes mértékben hazai gépészeti újdonságáért, az új típusú hegesztettházú kettősbeömlésű szivattyú megalkotásáért.  Környezetvédelmi díjban részesült a FUX Ipari Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. a kompenzált mágneses terű energiatakarékos vezető sodronyok kifejlesztéséért és gyártásáért. Az agrárágazat innovációs díját az IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. által kifejlesztett energiatakarékos és környezetbarát B1-15 és B2-15 típusú szárítóberendezések felújítására alkalmazható IKR-F3 energiatakarékos adaptere nyerte el. A technológiai innovációk közül a Richter Gedeon vérnyomáscsökkentő PORTIRON® Termékcsaládja részesült kitűntetésben. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díját a Teva Gyógyszergyár Zrt. által kifejlesztett és gyártott generikus pravastatin hatóanyag érdemelte ki. Az Electrolux Lehel Kft. az ultra one – a valaha épített legjobb porszívó és tartozékrendszerért vehette át a Magyar Szabadalmi Hivatal és az Iparfejlesztési Közalapítvány díjait. Innovációs különdíjban részesült a Hedz Magyarország Kft. az "iziSHOP mTicket és eTicket elektronikus menetjegy" elnevezésű termékcsalád kifejlesztéséért.

 Az egyes ágazatok innovációs díjai mellett további 6 innováció kiemelt dicséretben részesült: a TESCO Global Áruházak Zrt., az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület és az  Alfasol Kft. "Napenergia hasznosítása hűtésre és fűtésre" című közös projektje; a MONTANA kft. európai bűnüldözést segítő keresőrendszere; az  Intellio Kft. intelligens kamerarendszere; a Porotherm Profi termékcsalád és a hozzátartozó Dryfix építési technológiáért a Wienerberger Téglaipari Zrt.; rákgyógyászati fejlesztéseiért az OncoTherm Innovációs és Kereskedelmi Kft.; valamint környezetorientált talajművelési technológia kidolgozásáért a BME- SEED-IMEX Kft- SOKORÓ Ipari és Kereskedelmi Kft.

Ugrás vissza Ugrás vissza...