Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Autóbuszgyártó Klaszter a magyar beszállítókért: ismét életre kel a patinás magyar buszipar

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2010. április 7.


2010. április 7-én, 19 buszgyártó vállalat részvételével megalakult a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter. Az alulról, kormányzati támogatással létrejött, hazai szakmai szerveződés célja, hogy életet leheljen a hajdan nagymúltú magyar autóbuszgyártásba. A kormányzati támogatás a magyarországi autóbuszgyártásban résztvevő vállalkozások együttműködésének szervezett formáját  kívánja erősíteni.

A klaszter létrejöttének legfontosabb célja, hogy a hazai közlekedési vállalatok igényeit — legyen szó új fejlesztésű vagy felújított járművekről — Magyarországon gyártott autóbuszokkal elégítse ki. A szakmai és piaci együttműködés az autóbuszgyártó- és beszállító ipart is jelentősen megerősíti, valamint érezhetően javítja, sőt fejleszti az iparág munkahelymegtartó-képességét és a gyártás modern piaci igényekhez történő alkalmazkodását is.

A klaszter stratégiai feladata, hogy a magyar autóbusz- és alkatrészgyártást újra versenyképessé tegye a nemzetközi piacon. Ezért, a most aláírt együttműködés megállapodás kiemelten fókuszál a K+F–tevékenység és kapacitások összehangolására.

A létrejött klaszter prioritásként tekinti a patinás magyar autóbuszipari tudásbázis ismételt helyzetbe hozását, a vállalkozások megerősítését és a lehető legnagyobb magyar hozzáadott érték realizálását.

„Fontos, hogy aktív együttműködési feltételeket teremtsünk a hazai járműipari gyártók között. A klasztertípusú összefogás jelentősen növeli a magyar cégek esélyeit a kiélezett nemzetközi versenyben!”- hangsúlyozta Dr. Fórián István, az Autóbusz Rekonstrukciós Program miniszterelnöki megbízottja.

A Magyar Autóbuszgyártó Klaszter alapítói:
 
Alfa Busz Projekt Kft.
Auto Rad Controlle Kft.
Autó Univerzál Kft
I-Cell Kft.
Ik Fémtechnika Kft.
Ik Járműtechnika Kft.
Ikarusbus Kft.
Jáfi-Autókut Kft.
Kti Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft.
Liberatus Hungary Kft.
Magyar Autóbuszgyártó Kft.
Nor-Service Kft.
Omnex Kft.
Orosházaglas Kft.
Rába Jármű Kft.
Silex Kft.
Trezor-Liktor Zrt.
Tüv Nord Kft.
Vill-Cad Kkt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...