Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Metrológiai Világnap 2010

Létrehozva: 2010. május 20.
Módosítás: 2010. május 21.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2010. május 20.


A metrológia a nemzeti műszaki infrastruktúra és a fogyasztóvédelem meghatározó eleme. Május 20. a gazdaság és a társadalom kiegyensúlyozott működéséhez tevékenyen hozzájáruló mérésügyi közösség világnapja, amelyről több mint 80 ország mérésügyi szervezetei emlékeznek meg.

A minőségbiztosítás mérésügyi eszközei, illetve maga a metrológia a joghatással járó méréseken (élet- és vagyonbiztonság, egészség-, vagyonvédelem, elszámolás, stb.) keresztül biztosítja a fogyasztók hiteles tájékoztatását, legyen szó akár a közüzemi fogyasztásról vagy éppen adott eszköz üzemanyag–felhasználásáról.

A pontos és megbízható eredmények érdekében számos, a gyógyászatban, a sugár- és a környezetvédelemben alkalmazott mérőeszközt a nemzeti metrológiai laboratóriumok nagyértékű, országos etalonjainak megfelelően kalibrálják.

Magyarország, a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal (BIPM), valamint a Nemzetközi Mérésügyi Szervezet (OIML) alapító tagjaként, a mérésügy feladatát az európai és világszervezetekkel szoros együttműködésben látja el. A hazai mérésügyi szervezet jelenleg a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal részeként végzi feladatait.

A magyar mérésügyi szervezet stratégiai feladata, hogy hozzájáruljon a kutatási, fejlesztési, gyártási és kereskedelmi kultúra színvonalának emeléséhez. A mérések hazai és nemzetközi egysége érdekében a szervezet csatlakozott a BIPM által koordinált, a nemzeti tanúsítványok nemzetközi elismerésének feltételeit rögzítő Kölcsönös Elismerési Megállapodáshoz (MRA).
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...