Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2022. június 10-én pénteken 16:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Metrológiai Világnap 2010

Létrehozva: 2010. május 20.
Módosítás: 2010. május 21.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2010. május 20.


A metrológia a nemzeti műszaki infrastruktúra és a fogyasztóvédelem meghatározó eleme. Május 20. a gazdaság és a társadalom kiegyensúlyozott működéséhez tevékenyen hozzájáruló mérésügyi közösség világnapja, amelyről több mint 80 ország mérésügyi szervezetei emlékeznek meg.

A minőségbiztosítás mérésügyi eszközei, illetve maga a metrológia a joghatással járó méréseken (élet- és vagyonbiztonság, egészség-, vagyonvédelem, elszámolás, stb.) keresztül biztosítja a fogyasztók hiteles tájékoztatását, legyen szó akár a közüzemi fogyasztásról vagy éppen adott eszköz üzemanyag–felhasználásáról.

A pontos és megbízható eredmények érdekében számos, a gyógyászatban, a sugár- és a környezetvédelemben alkalmazott mérőeszközt a nemzeti metrológiai laboratóriumok nagyértékű, országos etalonjainak megfelelően kalibrálják.

Magyarország, a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal (BIPM), valamint a Nemzetközi Mérésügyi Szervezet (OIML) alapító tagjaként, a mérésügy feladatát az európai és világszervezetekkel szoros együttműködésben látja el. A hazai mérésügyi szervezet jelenleg a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal részeként végzi feladatait.

A magyar mérésügyi szervezet stratégiai feladata, hogy hozzájáruljon a kutatási, fejlesztési, gyártási és kereskedelmi kultúra színvonalának emeléséhez. A mérések hazai és nemzetközi egysége érdekében a szervezet csatlakozott a BIPM által koordinált, a nemzeti tanúsítványok nemzetközi elismerésének feltételeit rögzítő Kölcsönös Elismerési Megállapodáshoz (MRA).
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...