Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2022. június 10-én pénteken 16:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődtek a nyári főszezoni ellenőrzések

Létrehozva: 2013. június 21.
Módosítás: 2013. június 21.
Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Vízpart, vendéglátás, fesztiválok! A nyári főszezonban egyébként is megnövekedett bel- és külföldi vendégforgalom mellett megfigyelhető, hogy a tömegesen megjelenő fesztiválturizmus igényeihez igazodva a különböző rendezvények is ráépülnek a nyári szabadságolások és a tanítási szünet időszakára.

Ezért az idei évben is indokolt, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve a megyei és fővárosi kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei ellenőrzéseivel biztosítsa az idegenforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírások megtartását, ezzel elősegítve a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelmét és a megfelelő tájékoztatáshoz való jogának érvényesülését. A hatóság idén a gyermekek egészségének védelme érdekében kiemelt figyelmet fordít a gyermekjátékok, gyermekápolási cikkek és a sporteszközök piacfelügyeleti ellenőrzésére is.

A témavizsgálat elsősorban a sok vendéget vonzó, idegenforgalmi szempontból frekventált helyen található vendéglátó-ipari egységekre, illetve különféle fesztiválok, rendezvények ellenőrzésére koncentrál, amely mellett sor kerül a személytaxi-szolgáltatás, a fiatalkorúak dohány-, illetve alkoholtermékekkel történő kiszolgálásának ellenőrzésére, valamint a zenés-táncos szórakozóhelyekre vonatkozó előírások betartásának vizsgálatára is. Az idei szezonban is kiemelt figyelmet kap a külföldi turisták védelme, így az őket fenyegető visszaélések kiszűrése érdekében idegen nyelvű próbavásárlásokra is sor kerül.

Tekintettel a turisztikai főszezonra az ellenőrzési programban kiemelt helyet kapnak az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő (vízpart, strand, városközpont, wellness és gyógyturisztikai helyek) vendéglátó-ipari egységek, az éjszakai szórakozóhelyek, fesztiválok és más, nagy tömegeket és külföldieket is vonzó rendezvények. A vizsgálatok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszűrésére, valamint a fogyasztói tájékoztatásra, ezen belül egyebek mellett az árfeltüntetésre vonatkozó jogszabályi előírások megtartásának ellenőrzésére irányulnak.

Kiemelt hangsúlyt kap továbbá a fogyasztók vagyoni érdekét sértő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok (pl. „vásárlói megkárosítás”, „többletszámolás”) feltárása.

 

A vendéglátó-ipari egységeknél a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálja:

- a szeszes, illetve alkoholmentes italok térfogatát (szűk mérése),

- a tömegre értékesített termékek (pl. grillezett hús, hurka, kolbász, gumicukor, pogácsa) mérési pontosságát, illetve a csomagoló anyag jogellenes belemérését a termék árába,

- a felszolgálási díj feltüntetését,

- a kereskedők nyugta vagy számlaadási kötelezettségét,

- a mérőeszközök hitelességét.

A vizsgálat kiterjed a kereskedelmi tevékenység végzése általános feltételeinek – így a nyitvatartási időre, a vásárlók könyvére, a kereskedőre vonatkozó adatok feltüntetésére vonatkozó szabályok betartásának – ellenőrzése is.

A fogyasztók egészségének védelme érdekében a hatóság idén is fokozottan ellenőrzi a fiatalkorúak dohány- és alkoholtermékkel történő kiszolgálását.

A személytaxi-szolgáltatás szabályszerűségére vonatkozó ellenőrzések elsődlegesen a pályaudvarok, repülőterek, buszpályaudvarok, főbb turisztikai látványosságok és szórakozóhelyek környékére, az idegenforgalmi szempontból frekventált területekre (pl. Balaton part), nagyobb kórházakra, illetve a belvárosokra koncentrálnak.

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, hogy a szolgáltatást végző rendelkezik-e: taxiengedéllyel, személytaxi igazolvánnyal, az azonosító lapot és a díjtáblát megfelelően helyezte ki, az árszabás megfelel az önkormányzati rendeletben foglaltaknak.

A hatóság próbautazásokkal ellenőrzi, hogy alkalmazza-e a sofőr a taxamétert, azt a díjtáblázatnak megfelelően állítja-e be az utazás megkezdésekor, a taxaméter által jelzett alapdíj megfelel-e a díjtáblázatnak, továbbá, hogy a nyugta-, illetve számlaadási kötelezettségét teljesíti-e.

A hatóság kiemelt figyelmet fordít továbbá annak ellenőrzésére, hogy a strandokon, aquaparkokban lévő, valamint a fesztiválok, városi rendezvények, búcsúk környékén alkalomszerűen felállított mutatványos berendezéseket (óriáskerék, ugráló vár stb.) biztonságosan üzemeltetik-e.

A fogyasztók biztonságának megóvása és a balesetek megelőzése érdekében jogszabály kötelezi az ilyen berendezések üzemeltetőit arra, hogy a használat előtt és meghatározott időszakokban műszaki vizsgálatnak vessék alá a berendezéseket, a hibákról és a javításokról üzemeltetési naplót vezessenek. Ennek megfelelően a felügyelőségek az előírt dokumentációk meglétét, tartalmi megfelelőségét, érvényességét, és a berendezések kötelezően feltüntetendő jelöléseit ellenőrzik.

A felügyelőségek a nyár folyamán – társhatósági együttműködéssel – ellenőrzik továbbá a zenés-táncos szórakozóhelyeket, abban a tekintetben, hogy a rendezvény szervezője rendelkezik-e a jegyző által kiadott engedéllyel, az egység rendelkezik-e biztonsági tervvel és tűzriadó tervvel, (melyet a vendégek számára látható, hozzáférhető helyen helyeznek el), továbbá, hogy a szervező, illetve a biztonsági személyzet tagja a képzettségét igazoló okiratot vagy annak másolatát a rendezvény ideje alatt magánál tartja-e.

 

Termékbiztonsággal kapcsolatos ellenőrzések:

A gyermekek egészségének, biztonságának védelme, illetve a szülők felkészítése érdekében a hatóság már a nyári időszakot megelőzően vizsgálta a kereskedelemben kapható gyermek-és babaápolási kozmetikumok, gyermekeknek szánt gördeszkák, illetve játékbabák, lövedékes játékok és fürdőjátékok kémiai-és mechanikai biztonsági megfelelőségét.

A gyermekek és babák bőre igen érzékeny, ezért különösen fontos, hogy a számukra készített bőrápolási kozmetikumok egészségbiztonsági szempontból megfelelőek legyenek. A hatóság erre tekintettel 21 féle gyermek-és babaápolási kozmetikum mikrobiológiai tisztaságra vonatkozó vizsgálatát végezte el. A vizsgálat pozitív eredménnyel zárult, hiszen valamennyi termék megfelelt a jogszabályi követelményeknek.

A gördeszkák biztonsági vizsgálatára az utóbbi években – a magas kifogásolás miatt – többször került sor. Bár a korábbi évekhez viszonyítva a figyelmeztető tájékoztatások és használati útmutatók tartalma javult, a termékek nagy részénél még minidig hiányoznak a biztonságos használathoz elengedhetetlen adatok. Több esetben nem tájékoztatnak a védőfelszerelés szükségességéről, illetve az eszköz maximális terhelhetőségéről sem. A hatóság 9 különböző termék műszaki biztonsági vizsgálatát végezte el, és 7 minta esetében állapította meg, hogy azok a nem megfelelő kialakítás, szilárdság, és stabilitás miatt veszélyeztetik a gyermekek biztonságát.

A játékbabák körében végzett mérési eredmények megállapították, hogy a vizsgált 10-féle termék fele került kifogásolás alá, ugyanis azok a megengedett határértéket többszörös mennyiségében meghaladó tiltott lágyítószert tartalmaztak. A lövedékes játékoknál a vizsgált 9 darab mintából 4 darab mintában haladta meg a tiltott lágyítószer-tartalom a maximálisan megengedett határértéket, további 4 darab minta esetében pedig a húzóvizsgálat során a tapadókorong levált a lövedék végéről, mely fulladásveszély kockázatát hordozza magában. A fürdőjátékok esetén a vizsgált 5 db minta közül 1 terméknél volt magasabb a megengedett a lágyítószer-tartalom.

A veszélyes játékok forgalmazásának megtiltása, forgalomból történő kivonásának és visszahívásának elrendelése valamennyi termékcsoportot érintően megtörtént.

 

Tájékoztatás:

A hagyományos hatóság ellenőrzések idén is kiegészülnek egy széles körű tájékoztatási tevékenységgel. Mind az NFH, mind a megyei (fővárosi) kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségei saját információs standdal lesznek jelen a legnagyobb fesztiválokon, újra kiadásra kerül a magyar és angol nyelvű, kifejezetten a turistáknak szóló Fogyasztói Kalauz, az egyes rendezvényeket megelőzően pedig az adott helyszínre kitelepülő vállalkozások is első kézből kaphatnak tájékoztatást a hatóság szakértőitől.

Ugrás vissza Ugrás vissza...