Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:NFH: Gyakran többet mutat a mérleg

Létrehozva: 2015. május 12.
Módosítás: 2015. május 12.
Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nem hitelesített mérlegek, a csomagolóanyagot is hozzászámolják a termékhez, kartonpapír a mérleg alatt, és egyéb trükkök az elhelyezésnél. Ez csak néhány szabálytalanság, amellyel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai találkoztak, mikor az üzletekben a többletszámolást vizsgálták

Az adatok szerint minden ötödik próbavásárlásnál többet mutatott a mérleg. Azaz például több felvágottat fizettettek ki, mint amennyit vásároltunk. A vizsgálat tapasztalatai szerint leggyakrabban az élelmiszer-áruházláncokban, és a kisebb élelmiszerüzleteknél fordult elő, hogy többet mutatott a mérleg. Az élelmiszer-áruházláncoknál minden ötödik próbavásárlásnál, míg a kisebb élelmiszerüzleteknél minden negyedik próbavásárlásnál állapítottak meg többletszámolást az ellenőrök.

A tapasztalatok szerint egy vásárlásnál átlagosan 207 forinttal kellett többet fizetni a szabálytalan mérés miatt. A többletszámolás oka a legtöbb esetben az volt, hogy a mérést végző alkalmazottak a termék tömegébe a csomagolóanyagot is belemérték. Ez pedig szabálytalan, az a kereskedő, aki így jár el, megtéveszti a vásárlókat.

Szintén jogsértő, amikor a valódi mennyiségnél azért mutat többet a mérleg, mert az pontatlanul van beállítva. Volt, hogy kisebb súlypótló eszközzel trükköztek az üzletben, vagy a méréshez manipulált súlyt használtak. Előfordult továbbá, hogy a mérlegeléshez használt súly aljára tettek egy érmét, amely miatt már nem a valós mennyiséget mutatta a műszer. De arra is volt példa, hogy kitámasztották a mérleget, hogy másként billenjen, az így mért mennyiség szintén nem valós.

Az úgynevezett tömegre értékesített termékek próbavásárlásánál kollégáink minden esetben vizsgálták a kiszolgáláshoz használt mérlegek hitelességét is. Több száz üzletben fordult elő, hogy a mérleg hitelessége az ellenőrzés idején már lejárt. A legtöbb ilyen szabálytalanság kisebb élelmiszerüzletekben, vásárcsarnokokban, piacokon, hús-hentesáru üzletekben fordult elő.

A szabálytalanság oka ugyanakkor sok esetben az, hogy nem tudták a vállalkozók, hogy a mérlegeket 2 évente hitelesíttetni kell. Volt olyan mérleg, amelynek a hitelesítése az ellenőrzés idején 5 éve lejárt.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt javasolja a vásárlóknak, hogy ha hasonlókat tapasztalnak, rögtön szóljanak az eladónak. Kérjék meg arra, hogy a mérleget nullázza le, miután a csomagolóanyagot rátette, vagy szólítsák fel a kereskedőt, hogy – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a mérést a vásárlók számára is jól látható helyen végezze el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...