Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:PPP-sportberuházások: Iváncsán is gondot okoz az erőn felüli fejlesztés

Létrehozva: 2010. szeptember 29.
Módosítás: 2010. szeptember 29.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2010. szeptember 29.


Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkára munkalátogatáson tájékozódott a helyi Kistérségi Tanuszoda PPP-beruházás állásáról 2010. szeptember 29-én, Iváncsán. A tárca a köz- és magánszféra együttműködésében az elmúlt években elindított minden projektet felülvizsgál, az összesen 34 sport tárgyú fejlesztés közel felét már áttekintette. A helyszíni bejáráson az államtitkár találkozott az érintett községek képviselőivel és a térség országgyűlési képviselőjével is.

Az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a kormányzati bátorításra átgondolatlanul elindított PPP projektek komoly pénzügyi nehézségeket okoznak az önkormányzatoknak. Az érintett kistelepülések többsége mostanra jelentős adósságot halmozott fel a magánbefektetők felé. Egyes projektgazda önkormányzatok az újonnan épített tornatermekkel járó finanszírozási kötelezettségek miatt akár iskoláik bezárására is kényszerülhetnek.

A helyszíni vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a drága, de nem megfelelő kivitelezés több esetben komoly műszaki hiányosságokat eredményezett, amelyek az üzemeltetést balesetveszélyessé tehetik. E beruházásoknál a minisztérium az illetékes hatóságoknál kezdeményezi a működési engedélyek felülvizsgálatát is.

Hegmanné Nemes Sára a tárca szakembereinek kíséretében látogatta meg az Iváncsai Tanuszodát. A fejlesztésbe korábban az adonyi kistérség települései közösen vágtak bele, három résztvevő azonban időközben e döntését visszavonta, és jelenleg perben áll a projekt gesztorával, Iváncsa önkormányzatával. A beruházással járó állandó költségek meghaladják a települések pénzügyi teljesítőképességét. A bejárást követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a megjelentek, köztük a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, L. Simon László, partnerek a hatékony megoldás keresésében, és a települések mielőbbi megegyezésén dolgoznak.
 
A szakminisztérium a műszaki hiányosságok, finanszírozási gondok és üzemeltetési kockázatok miatt az összes PPP típusú sport projekt felülvizsgálatát elvégzi. A tárca az érintett önkormányzatokkal szorosan együttműködve tesz javaslatot a szolgáltatási díjakat fedező forrás előteremtésére, a létesítmények hatékony üzemeltetésére, kihasználtságuk növelésére, de minden esetben érdemesnek tartja megfontolni az előnytelen szerződések újratárgyalását is.

A Sport XXI. Létesítményfejlesztési Program elindításáról 2004 júniusában döntött az akkori kormány. Az eredeti tervek szerint a Program keretében 145 tornaterem, 66 tanuszoda és 10 megyei sportcsarnok épülhetett volna. Központi támogatást e beruházásokhoz csak PPP-s megvalósítás esetén adott a költségvetés. A választott finanszírozási konstrukciót sem a viszonylag kis projektméret, sem a rövid (jellemzően 15 éves) futamidő nem indokolta megfelelően. Az önkormányzatok a forrásszerzés érdekében vállalták a számukra gazdaságtalan megoldást, pedig egy részük már a pályázat idején is működési forráshiányos volt. A projektgazda helyhatóságok mintegy kétharmada az ÁSZ korábbi jelentése szerint e beruházások miatt került számottevően behatárolt pénzügyi helyzetbe.

Ugrás vissza Ugrás vissza...