Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Tanácsi következtetéseket fogadtak el a cancúni klímakonferenciát követő intézkedésekről

Létrehozva: 2011. március 14.
Módosítás: 2011. március 14.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2011. március 14.


2011. március 14-én Fellegi Tamás klímaügyért is felelős nemzeti fejlesztési miniszter elnökölte az Európai Unió Tanácsa környezetvédelmi ülésének klímapolitikával foglalkozó napirendi pontjait, Brüsszelben.

Az ülésen a tagállamok klímapolitikáért felelős miniszterei tanácsi következtetéseket fogadtak el a cancúni klímakonferenciát követő intézkedésekről. A Tanács következtetéseiben üdvözli a cancúni konferencia eredményeit és felhívja az Európai Unió nemzetközi partnereit, hogy fogadják el a Mexikóban született megállapodást. Ugyanakkor a miniszterek egyetértettek abban, hogy a Kiotói Egyezmény 2012-es megszűnésével kapcsolatos uniós álláspont kialakításához további egyeztetések szükségesek. Szintén fontosnak ítéli a Tanács a finanszírozási kérdések tisztázását is.

A magyar soros elnökség célja ezen a területen, hogy megfelelő irányba befolyásolja a nemzetközi tárgyalási folyamatokat és meghatározza a Cancúni Megállapodás által kijelölt feladatokat, majd ütemezze azok végrehajtását.

Szintén a magyar elnökség feladata a cancúni eredmények alapján a dél-afrikai fordulóra az EU-álláspont alakításának koordinálása. Fontos célja a magyar elnökségnek az EU külső képviselete terén a hosszabb ideje vitatott kérdésekben a tagállami álláspontok közelítése. Ilyen kérdés nemzetközi viszonylatban például a kötelezettségvállalás mértéke, a Kiotói Jegyzőkönyv jövője és a finanszírozás. Európai uniós viszonylatban felvetődött kérdések: a tagországok közti tehermegosztás, a referenciaértékek kijelölése (benchmarking) és a kiotói kvótatöbblet (AAU) elszámolásának és továbbvitelének lehetősége a következő vállalási időszakra.

Az egyéb napirendi pontok között a Bizottság bemutatta az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés 2050-ig előretekintő menetrendjét, valamint tájékoztatást nyújtott „Az Európa 2020 keretei közötti fenntartható növekedéshez hozzájáruló regionális politika” című közleményéről.

A tanácsülés napján tartott munkaebéden a tárcavezetők informális keretek között vitatták meg a dekarbonizációs törekvések nemzetközi vonatkozásait, mely eszmecserét az ENSZ Környezetvédelmi Programja (United Nations Environment Programme – UNEP) igazgatójának előadása vezetett fel.

A Japánban történt természeti katasztrófa következményei miatt a magyar EU elnökség  haladéktalanul össze fogja hívni az illetékes tanácsi munkacsoportot (Working Party on Atomic Questions) a tagállamok informálása és szakértői egyeztetések lefolytatása céljából - jelentette be Fellegi Tamás miniszter az ülés kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A munkacsoport napirendjével kapcsolatban a magyar elnökség képviselői holnap konzultálnak az Európai Bizottság képviselőivel.

Az energiáért felelős biztos, Günther Öttinger keddre hívta össze a 27 tagállam nukleáris biztonságért felelős hatóságainak és az erőműveknek a képviselőit, hogy tájékozódjon az általuk hozott intézkedésekről. Mindezek alapján tájékozódik a magyar elnökség a biztonsági helyzetről és a lehetséges intézkedésekről.

Amennyiben szükséges, a magyar elnökség készen áll minden támogatást megadni a gyors döntéshozatalhoz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...