Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kétoldalú megállapodásokkal fűzték szorosabbra a magyar-kínai kapcsolatot

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
2011. június 25.


Tucatnyi kétoldalú megállapodást írtak alá Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Wen Jiabao, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke jelenlétében, 2011. június 25-én, Budapesten.

A megállapodások egyharmadát Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos látta el kézjegyével. A miniszter elsőként a légi és folyami közlekedés fejlesztéséről szóló egyetértési nyilatkozatot írta alá Yang Jiechi külügyminiszterrel.

A Magyarország Nemzeti Fejlesztési Minisztériuma és a Kínai Népköztársaság Kereskedelmi Minisztériuma közötti befektetés-ösztönzésről szóló Egyetértési Nyilatkozatot Fellegi Tamás és Chen Deming, kereskedelmi miniszter látták el kézjegyükkel.

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos Gao Jian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetével az vasúti fejlesztésről és szállításról szóló egyetértési nyilatkozatot, majd Peng Zhiping, Huawei elnökhelyettessel a Huawei Európai Ellátó Központ befektetésről és együttműködésről szóló Stratégiai Megállapodást írta alá.

A kétoldalú megállapodások egyebek mellett a kultúra területére is kiterjedtek, Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter és Gao Jian, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete szándéknyilatkozatot írtak alá a Kínai Népköztársaság Kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya közötti kulturális központok kölcsönös létesítéséről és együttműködéséről.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke és Wan Jifei, a Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke együttműködési nyilatkozatban döntöttek a bilaterális üzleti tanács felállításáról.

Nyilatkozat született a Kína közép-kelet-európai logisztikai és kereskedelmi platform kialakításról és kereskedelmi együttműködésről is, amelyet Mendelényi Dániel, a Magyar-Kínai Kétoldalú Kapcsolatok Összehangolásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság vezetője valamint Zhang Shengmei, a Kínai Népköztársaság Kereskedelmi Minisztérium Kereskedelem Fejlesztési Irodájának vezetője láttak el kézjegyükkel.

Ding Jiansheng, a BorsodChem Zrt. igazgatóságának elnöke és Xiao Gang, a Bank of China elnöke írták alá az 1,1 Milliárd Euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást a BorsodChem Zrt. és a Bank of China Ltd. között.

Stratégiai együttműködési megállapodás szövődött a HNA csoport és a Magyar Tőketársaság Zrt. között, amelyet Chen Feng, HNA Group elnöke és Demján Sándor, a Tőketársaság Zrt. elnöke írtak alá.

A Közép-Európai Magyar-Kínai Kereskedelmi Logisztikai és Fejlesztési Együttműködési Övezetről szóló megállapodást Takács Ernő, a Talentis Group társtulajdonosa és operatív igazgatója valamint Li Fangrui, a Shandong Imperial International Investment elnöke látták el kézjegyükkel.

Együttműködési megállapodás jött létre a 60.000 tonna éves kapacitású Szolnoki Citromsav Gyár megvalósítása érdekében, amelyet Andrási Imre, a Szolnoki Ipari Park vezérigazgatója és Chen Liping, a BBCA pénzügyi igazgatója írtak alá.

A Canyi európai termelési bázisa az energiatakarékos világításért megállapodást Szollár András, DML Europa Vállalat ügyvezetője és Du Wei, Wujiang CANYI New Lighting elnöke és látták el kézjegyükkel.

Az együttműködési megállapodások aláírását követően a Magyar Tudományos Akadémia épületében került sor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szervezett Kelet-közép-európai Gazdasági és Üzleti Fórumra, amelyen Fellegi Tamás miniszter, a konferencia levezető elnöke megnyitó beszédet mondott. A Kína és Közép- Kelet-Európa közötti gazdasági kapcsolatok és a kereskedelmi csere elmélyítése, a befektetések ösztönzése, valamint a régió innovációs potenciáljának megismertetése céljából rendezett fórumon előadást tartott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Wen Jiabao, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke, valamint Martin Schuurmans, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet elnöke. Az eseményen a magas szintű kínai küldöttség mellett 17 európai ország – Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia – miniszterei, nagykövetei és vállalatvezetői vettek részt.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...