Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fellegi Tamás Moszkvában tárgyalt

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
2011. szeptember 16.


Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos 2011. szeptember 15-én rövid látogatást tett Moszkvában, ahol Alekszej Millerrel, a Gazprom-csoport elnök-vezérigazgatójával és Alekszander Medvegyevvel, az energetikai óriásvállalat vezérigazgató-helyettesével tárgyalt.

A megbeszélésen a felek áttekintették a magyar és a nemzetközi energiapiac helyzetét, a nemzetközi gazdasági válság hatását az energiaszektor működésére és jövőjére. Különös figyelmet szenteltek a Déli Áramlattal kapcsolatos kérdéseknek, valamint a hosszú távú stratégiai együttműködés lehetőségének. A Gazprom vezetői hangsúlyozták a vállalat arra vonatkozó szándékát, hogy a Déli Áramlat több országot érintő megvalósítása mielőbb elkezdődjön, és 2015-től meginduljon a gázszállítás a régióba.

Fellegi Tamás a tárgyalásokon kiemelte, hogy a magyar kormány a kezdetektől elkötelezett a gázellátás diverzifikációja mellett, és támogat minden lehetőséget, amely növeli hazánk energiaellátásának biztonságát, ezzel gazdaságilag és politikailag is  Magyarország érdekeit szolgálja. Így az Európai Unió tagjaként Magyarország támogatja a Nabucco projektet is. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt gazdasági és stratégiai projektnek tekinti a Déli Áramlatot, amely jelentősen hozzájárul Magyarország és a projektben résztvevő magyar vállalatok regionális gázpiaci helyzetének erősödéséhez és a magyarországi gázellátás stabilitásának növekedéséhez. A felek megerősítették elkötelezettségüket a Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítése és a projekt közeljövőbeli tényleges megkezdése mellett. A két fél megállapodott abban is, hogy magyar vállalatok bevonásával haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket a stratégiai együttműködés további formáiról is. Fellegi Tamás egyben üdvözölte a magyar kormány nevében az orosz, német, francia és holland cégek aktív közreműködésével megvalósuló Északi Áramlatot, illetve azt a tényt, hogy a Déli Áramlat projektben szintén részt vesznek német, olasz és francia partnerek.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...