Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Megőrizhető a nemzeti szuverenitás az energiapolitikában

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2011. október 20.


Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezette a magyar küldöttséget a Nemzetközi Energia Ügynökség kétnapos miniszteri szintű találkozóján, 2011. október 18-19-én, Párizsban. A megbeszélés tanulságait a tárcavezető úgy értékelte, hogy egyéb szakpolitikákkal szemben politikai, gazdasági és geopolitikai okokból nincs látható törekvés arra, hogy az uniós tagállamok feladják nemzeti szuverenitásukat az energiapolitika területén is.

Fellegi Tamás elmondta, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség tagországainak energiahelyzete még az Európai Unión belül tapasztalható, gazdasági lehetőségekre és földrajzi adottságokra visszavezethető különbségeknél is jobban eltér egymástól. Magyarország ezzel együtt is támogatja a szervezet beavatkozási lehetőségeinek bővítését az energiaellátás biztonságának növelése és a megfizethető árszínvonal biztosítása érdekében.

Fellegi Tamás a miniszteri szintű találkozó alkalmából kétoldalú megbeszéléseket folytatott több társtárca vezetőjével. A Hans-Joachim Otto vezette német küldöttséggel történt egyeztetés során a miniszter tájékoztatást kapott arról, hogy a német atomerőművek leállítása során kieső erőművi kapacitásokat milyen fejlesztésekkel kívánják pótolni. Szó esett arról is, hogy magyar vállalatok milyen szerephez juthatnak a hiányzó energiaforrás kiváltásához szükséges belső infrastruktúrafejlesztések során. Az együttműködés feltételeit a jövő év elejére tervezett szakminiszteri találkozón rögzíthetik.

A magyar-szlovák vezeték a tervezett Észak-Dél Energia Korridor (földgázfolyosó) része, amelynek megépítése mellett Magyarország európai és regionális szinten is politikailag elköteleződött. A kétoldalú megbeszélés során a felek áttekintették a vezeték megépítésével kapcsolatos, soron következő lépéseket. A szlovák-magyar határkeresztező gázrendszer a lengyel, cseh, román és bolgár hálózatokhoz kapcsolódva lehetőséget nyit arra, hogy északi irányból további gázszállítmányok érkezhessenek Közép-Európába, Magyarországra.

Fellegi Tamás Joe Oliverrel, a kanadai társminiszterrel az energetikai területén való együttműködésről, közös beruházások lehetőségéről tárgyalt. Áttekintették a magyar energetikai piac kanadai vállalkozások érdeklődésére számot tartó jellegzetességeit, ezen belül a kanadai nukleáris ipar részvételének szóba jöhető módozatait a magyarországi atomenergetika területén.

Az Ola Borten Moe norvég energiaügyi miniszterrel lezajlott kétoldalú találkozón a norvég földgáz esetleges magyarországi exportjának technikai és politikai feltételeiről megindított egyeztetések a következő hónapokban szakértői szinten folytatódnak.

A tanácskozáson szó volt a líbiai közös intézkedés tanulságairól a közép-keleti és észak-afrikai események fényében, az olajpiac átláthatóságáról, valamint a Nemzetközi Energia Ügynökség partnerei közötti együttműködés erősítéséről olajellátási zavarok esetén.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...