Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország a kibocsátások nyomonkövethetőségének és elszámoltathatóságának megteremtésében érdekelt

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2011. november 21.


Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár a durbani éghajlat-változási konferenciára való felkészülésről tájékoztatta az Országgyűlés Európai ügyek bizottságát 2011. november 21-én, Budapesten. Az Európai Unió számára kiemelten fontos szempontként említette, hogy a közelgő tárgyalások olyan rezsim felépítéséhez vezessenek, amelyben nemcsak a jelenleg fejlettnek minősülő országok, hanem a feltörekvő fejlődő országok is megfelelő kibocsátás-csökkentési vállalásokat tesznek.
 
Az EU kompromisszumos megoldásként hajlandó lehet támogatni a Kiotói Jegyzőkönyv továbbélését is, azonban csak a globális kibocsátások többségét lefedő párhuzamos rezsim kiépítése mellett. Kulcsfontosságú téma továbbá a kibocsátások megfelelő nyomon követése és elszámoltatása, egy globális és egységes monitoring szabályrendszer révén – húzta alá az államtitkár.
 
Bencsik János hangsúlyozta, hogy Magyarországnak változatlanul erős érdeke fűződik a Kiotói Jegyzőkönyvön alapuló karbonpiac 2012 utáni zavartalan működéséhez: nemcsak klímavédelmi megfontolásokból, hanem nemzetgazdasági tényezőket, pl. a 2008 óta felhalmozott kvótatöbbletet figyelembe véve is. Az elsődleges szempont itt a kvóták értékcsökkenésének elkerülése a jelenlegi időszakban.
 
A durbani klímacsúcsot 2011. november 28. és december 9. között rendezik meg az Egyesült Nemzetek Szövetségének égisze alatt. Az eseményen Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vezetésével egy hatfős szakmai delegáció képviseli Magyarországot.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...