Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Regionális menetjegyek 15 vasútvonalon

Létrehozva: 2013. május 27.
Módosítás: 2013. május 27.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szolgáltatással arányos tarifák szélesebb körű alkalmazása érdekében 15 alacsonyabb műszaki szintet nyújtó vasútvonalon 15 százalékos díjcsökkentést vezet be 2013. június 1-jétől. Az intézkedés a lakossági terhek mérséklése mellett közlekedésszakmai szempontból is fontos előrelépés, hiszen a vasút elsőbbségét erősíti a regionális forgalomban. Az alaptarifa csökkentésére a rendszerváltás óta nem volt példa a helyközi közösségi közlekedésben.

A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalak köréről a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. A leromlott műszaki állapotú szakaszokon elöregedett járművek közlekednek a lassújelek miatt hosszú menetidőkkel, naponta 4-12 járatban.

15 százalékkal olcsóbb regionális menetjegyet és bérletet a következő vasútvonalakon közlekedők vásárolhatnak a hirdetményekben jelzett vonatokon: Esztergom – Almásfüzitő, Székesfehérvár – Komárom, Pápa – Csorna, Rédics – Zalaegerszeg, Balatonfenyves – Somogyszentpál, Székesfehérvár – Sárbogárd, Sásd – Komló, Balassagyarmat – Ipolytarnóc, Abaújszántó – Hidasnémeti, Karcag – Tiszafüred, Fehérgyarmat – Zajta, Mátészalka – Csenger, Szeged – Röszke, Lajosmizse – Kecskemét, Szentes – Orosháza. Az érintett vonalak hossza összesen 549 kilométer, a szakaszokon tavaly 1,7 millióan utaztak. Tíz, korábban bezárt viszonylaton 2010 után indult újra a forgalom (a felsorolásban dőlttel jelölve).

Nemzeti Fejlesztési MinisztériumRegionális vasúti jegyek, 2013. június 1.

Az utasok első lépésben összesen 89 vonatra válthatnak az országos tarifánál 15 százalékkal olcsóbb regionális menetjegyet vagy regionális bérletet idén nyártól. A díjakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények is érvényesíthetők. Regionális menetjegy kizárólag 2. kocsiosztályra és csak egy útra váltható. A regionális viszonylaton túl utazók esetében az országos és regionális tarifát felváltva alkalmazza a vasúttársaság.

A minisztérium folyamatosan elemzi a megtett lépések utasforgalmi és bevételi hatásait. Ha a tapasztalatok kedvezőek, a tárca nyitott a kedvezményes jegyárak alkalmazására további vonalakon is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...