Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megnyílt a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló interaktív látogatóközpontja

Cikk:

Magyarország kiemelt figyelmet fordít az energiaellátás biztonságának fenntartására és a jövő generációk védelmére. Erről tanúskodik az újonnan átadott bemutatóterem is, amely a modern kor követelményeinek megfelelve teszi megismerhetővé a radioaktív hulladékkezelés gyakorlatát – mondta Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló interaktív látogatóközpontjának ünnepélyes átadásán, Bátaapátiban.

A hazai radioaktív hulladékkezelési politika sikeréhez szükséges feltételek egy része már adott – hangsúlyozta Aradszki András. – Az eddigi eredmények közül mindenképp ki kell emelni a hazai létesítmények és radioaktív anyagok biztonságára irányuló jogszabályok megalkotását, a nemzetközi előírásoknak is megfelelő felelősségi rendszer kidolgozását. Hasonlóképpen jelentős előrelépés a kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelésére irányuló nemzeti politika kidolgozása is.

Az államtitkár beszédében kifejtette: elismerés illeti azokat a magyar szakembereket, akiknek köszönhetően a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló világszínvonalon készülhetett el, és átadása óta biztonságosan üzemel. A tároló környezetében működő Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás naprakész tájékoztató munkájának tudható be, hogy a létesítmény elfogadottsága változatlanul magas a település és a környék lakossága körében.

A Paksi Atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat 2012 óta tárolják a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban. A 2012 decemberében átadott első kamra telítettsége 70 százalékos. Az üzemeltető Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. a jövőben is folytatja a biztonságos és hatékony módszerek kidolgozását, többek között új elhelyezési technológiával csökkenti tovább a beruházási költségeket. A második, harmadik és negyedik kamra kivitelezési munkálatai jelenleg is zajlanak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...