Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország 1 milliárd forintot ajánl fel a nemzetközi Zöld Klíma Alap részére

Létrehozva: 2015. július 21.
Módosítás: 2015. július 21.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A magyar kormány döntése értelmében hazánk 1 milliárd forint (3,57 millió USD) összegű felajánlást tesz az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye alatt működő Zöld Klíma Alap részére. Magyarország három éve tagja a Zöld Klíma Alap Igazgatótanácsának, a nemzeti felajánlás egyúttal az Alap munkája iránti elkötelezettségét is jelzi.

A Zöld Klíma Alap az Éghajlatváltozási Keretegyezmény kulcsfontosságú intézménye, amelynek feladata pénzforrásokat elérhetővé tenni a fejlődő országok részére, mellyel a fejlődő országok is mitigációs és adaptációs vállalásokat valósíthatnak meg a klímaváltozás elleni fellépés jegyében. Az Alap máig 10,2 milliárd dollár összegben jegyez pénzügyi megajánlásokat 34 ország részéről. Az Alap 2015 májusában érte el a tevékenysége megkezdéséhez elégséges kezdőtőkét. Az első projektek támogatásáról már 2015 vége előtt döntést hoz az Igazgatótanács.

Az ENSZ tagállamainak 2009-ben, Koppenhágában hozott döntése alapján a fejlett országok 100 milliárd dollárt mozgósítanak 2020-ig klímafinanszírozási célra, mellyel – az egyenlőség elvét figyelembe véve – a klímaváltozás hatásaival szemben ellenálló és alacsony kibocsátású világgazdaságot építenek. A folyamat felelős pénzügyi intézményét, a Zöld Klíma Alapot 2010-ben alapították. A mozgósított forrásokat megtérülést ígérő projektek finanszírozására fordítják a fejlődő országokban.

A 2015-ös év kiemelt fontosságú a nemzetközi klímatárgyalásokban, mivel a világ országainak vezetői egy új globális egyezmény megkötésére gyűlnek össze Párizsban. A fejlett és fejlődő államok közötti megegyezés és a létrejövő új egyezmény alapvető eleme a „klímafinanszírozás”, mely a kibocsátás-csökkentést és az alkalmazkodást lehetővé tevő eszköz. E célok teljesítésének központi eleme a Zöld Klíma Alap, melynek szerepe várhatóan az új megállapodásban is megerősítést nyer.

Ugrás vissza Ugrás vissza...