Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kedvező változások az új vasúti és autóbuszos menetrendekben

Cikk:

A december második vasárnapján életbe lépő új menetrendek az utasok jobb, versenyképesebb kiszolgálását eredményező változásokat hoznak több hazai régióban, az elővárosi és a nemzetközi forgalomban is. A Budapest–Lajosmizse vonalon bevezetendő órás ütemes menetrendet a célzott infrastruktúrafejlesztések nyomán akár fél órával rövidebb utazások tehetik még vonzóbbá. Budapest és Székesfehérvár között a vasúti pálya felújításának köszönhetően 10-15 perccel csökken a gyorsvonatok menetideje. Az autóbuszos közlekedésben integrált ütemes menetrend lép életbe a Miskolc–Polgár–Debrecen és Debrecen–Békéscsaba–Szeged vonalakon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a következő menetrendi évben is a helyközi közösségi közlekedési kínálat színvonalának folyamatos növelésére törekszik.

Budapest és Lajosmizse között Gyál és Inárcs-Kakucs állomások átépítése után egész napra kiterjeszthető az óránkénti ütemes menetrend. A szakaszon az elővárosi vasúti kínálat versenyképességének javítása érdekében munkanapokon a jelenlegi 36 helyett 42 vonat közlekedik. A kedvezőbb lehetőségeknek köszönhetően a fővárosba tartó délutáni vonatok menetideje 38 perccel csökken. A reggeli órákban új, ütemen felüli járatok indulnak Ócsáról és Táborfalváról Budapestre.

Ütemes menetrend lép életbe a Budapest–Békéscsaba (19 helyett 30 vonat) és Tatabánya–Oroszlány (26 helyett 32 vonat) vonalakon. A folyamatban lévő felújítás előrehaladtával Budapest–Székesfehérvár között 10-15 perccel csökkennek a menetidők. A sebesvonatok többsége IC kocsit is továbbító vonatként, 2 óránál rövidebb menetidővel közlekedik a fővárosból Egerbe. A kimaradó megállási helyek kiszolgálására regionális vonatok indulnak.

A Szombathely–Szentgotthárd vonalon csúcsidőszakokban félóránkénti ütemű közlekedés valósul meg (39 helyett 46 vonattal). A pécsi, kaposvári és bajai IC vonatok fővárosi végállomása a Déli pályaudvar helyett a jobb hálózati csatlakozási lehetőségeket biztosító Keleti lesz. A sülysápi elővárosi járatok nagy részét korszerű FLIRT motorvonatból állítja ki a vasúttársaság. A Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon a térség eljutási lehetőségeinek javítása érdekében 3 új vonat közlekedik. Debrecen és Nyírábrány között egy megszűnő napközbeni vonatpárt új hajnali és késő esti járatok váltanak fel.

A nemzetközi menetrendi fejlesztések részeként a Petrov néven Budapest és Brno között induló új EC vonatpár megteremti a teljes 2 órás ütemet a két város és Pozsony között.  A Transsylvania meghosszabbított útvonalon Brassóig közlekedik, és új időfekvésben, kora délelőtt indul Budapestről. A Moravia EC helyett beálló Varsovia EC már közvetlenül a lengyel fővárosig szállítja utasait. A Bihar IC utódja a meghosszabbított útvonalon, Kolozsváron át Máramarosszigetre közlekedő Máramaros IC lesz.

Az autóbuszok esetében a keleti országrész egyetemvárosai között bevezetendő 60 perces alapütemű menetrendi szerkezet hozza a legkedvezőbb változást. Miskolc és Debrecen között utasforgalmi felmérés alapján, a valós igényekhez igazítva alapütemen felüli többletjáratokat is beállít majd a szolgáltató. A hétvégi időszakokban - elsősorban a felsőoktatási intézmények hallgatóira számítva - a Debrecen–Békéscsaba–Szeged vonalon is gyorsjáratok közlekednek. Budapestről Pakson át Szekszárdra meghosszabbodik az ütemes menetrend üzemideje, újabb közvetlen eljutási lehetőség nyílik Szilvásváradon át Kazincbarcikára. Veszprém–Tatabánya és Pécs–Győr között egyes járatokon jelentősen rövidebb lesz a menetidő.

Az infrastruktúrafejlesztések befejezésének függvényében további kedvező változások is várhatóak a 2012/2013-as menetrendi évben. A szaktárca csökkenő eljutási időket és egyes relációkban a jelenleginél nagyobb kínálatot tervez biztosítani Székesfehérvár és a Balaton irányába a nyári menetrendi időszakra elkészülő kapacitásbővítés nyomán.

Ugrás vissza Ugrás vissza...