Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Nabucco Bizottság elkötelezett az azeri gáz szállítására tervezett Nabucco West mellett

Cikk:

Budapesten tartotta 2013. április 12-én negyedik ülését a Nabucco Bizottság, amelynek állandó tagjai politikai nyilatkozattal erősítették meg elkötelezettségüket a Kaszpi-tenger felől érkező fölgáz európai beszállítására tervezett Nabucco West projekt megvalósításában.

A Nabucco kormányközi szerződést aláírt országok (Bulgária, Magyarország, Románia, Törökország és Ausztria) képviselői mellett az ülésen megfigyelői státusszal képviseltette magát az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Bizottság, a Nabucco Nemzetközi Konzorcium és annak tulajdonosai: a magyar MOL (FGSZ Zrt.), az osztrák OMV, a Bulgarian Energy Holding, a román Transgaz és a török Botas, valamint a Shah Deniz konzorcium tagjai, azaz a brit BP, az azeri Socar, a  francia TOTAL, valamint a norvég Statoil, valamint az EIB és az EBRD.

Kovács Pál a sajtótájékoztatón kiemelte, Magyarország régiós központi elhelyezkedéséből és a térség országaival meglévő, többszintű energetikai együttműködéseiből adódóan alkalmas arra, hogy jelentős földgázpiaci szereplője legyen Közép-Kelet Európának. Hazánk – összhangban a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott diverzifikációs céljainkkal – az elmúlt években megvalósított infrastrukturális fejlesztéseinek, az idén elindult szervezett földgázpiacának, valamint a jelentős mértékű tárolói kapacitásának köszönhetően alkalmas arra, hogy a Kaszpi-tengerről érkező gáz előtt utat nyisson Európa szívébe. Hangsúlyozta: „a Nabucco West zászlóshajó a regionális energiapiacok összekapcsolásában és a térség energiaellátásának biztosításában.”

Reinhard Mitschek, a Nabucco konzorcium vezérigazgatója elégedettségét fejezte ki a bizottsági ülés sajtótájékoztatóján. Lényeges szempont, hogy az Európa diverzifikált energiaellátási céljaiba illeszkedő Nabucco West projekt mellett a bizottsági tagok határozottan kinyilvánították folyamatos stratégiai és taktikai együttműködésüket – nyilatkozta. Szándékukkal kifejezték, hogy a politikai és a jogi keret kulcsfontossággal bír a termelők, a befektetők és a beszállítók számára is valós előnyökkel járó projekt megvalósításában.  

A bizottsági ülésen a politikai támogatás ismételt, hivatalos megerősítése mellett a kormányközi megállapodáson nyugvó vezetékprojekt mielőbbi megvalósításához biztosítandó, további lépések megfogalmazása is megtörtént. A Shah Deniz konzorcium 2013 júniusára tervezett döntéshozataláig rendelkezésre álló időszakban a Nabucco West projekt tagállamai tisztázzák a még előttük álló engedélyeztetési, adózási és egyéb kérdéseket. Az egyeztetések következő állomása május végén Bukarestben lesz. 

A tervezett Nabucco West gázvezeték csatlakozva a török Transzanatóliai Földgázvezetékhez (TANAP – Trans-Anatolian Pipeline) Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül hozna azeri gázt az ausztriai Baumgartenben található Közép-európai Gázelosztó Központba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...