Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kétszeresére nőhet a nukleáris energia felhasználása 2030-ig

Cikk:

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) legfrissebb elemzése szerint a nukleáris energia a fukushimai balesetet követően is fontos opció marad a tagállamok számára. A szervezet előrejelzése szerint a nukleáris energia felhasználása legalább 25 százalékkal, de akár a jelenlegi mérték kétszeresére is növekedhet 2030-ra. A NAÜ Kormányzó Tanácsának 2012. szeptember 10-én megkezdődött ülésén Jukija Amano főigazgató méltatta az egy éve elfogadott Nukleáris Biztonsági Akcióterv végrehajtásában és a biztonsági ajánlások felülvizsgálatában elért jelentős előrehaladást, a balesetelhárítási képességek javulását.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy a nukleáris energiatermelést újonnan bevezető tagállamok részéről is különösen fontos a biztonsági előírások legmagasabb szintű végrehajtása. Megnyitóbeszédében üdvözölte a kiégett üzemanyagkazetták végleges elhelyezésére szolgáló mélygeológiai tároló létrehozására irányuló finn ONKALO projekt bíztató részeredményeit.

A magyar delegációt vezető Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára felszólalásában utalt Amano főigazgató idén júniusban tett, sikeres magyarországi látogatására. A látogatás egyik kiemelt célja Magyarország és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség együttműködésének elmélyítése volt többek között a nukleáris biztonság és a szakemberek továbbképzése területén.

A szakirányú oktatásról szólva Kovács Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy egy kétoldalú megállapodás keretében nagy létszámú vietnámi szakértői delegáció kezdi meg nukleáris biztonsági képzési programját a napokban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Paksi Atomerőműben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...