Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyarországi nukleáris képzési lehetőségek is szóba kerültek a NAÜ közgyűlésén

Cikk:

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2012. szeptember 17-21. között tartja éves közgyűlését Bécsben. A magyar delegációt Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi államtitkára vezeti.

A 155 tagállam és számos nemzetközi szervezet képviselőinek jelenlétében tartott megnyitón Jukija Amano főigazgató hangsúlyozta, hogy a nukleáris technikák terjesztésével az Ügynökség jelentősen hozzájárul olyan globális kihívások megoldásához, mint az éhezés, a rákbetegség és a klímaváltozás elleni küzdelem.

Az ENSZ családhoz tartozó nemzetközi szervezetekkel együttműködésben a NAÜ aktívan segíti a RIO+20 folyamat által meghatározott fenntartható fejlesztési célok és az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célok elérését. A főigazgató az atomenergia előnyei között említette az energiabiztonsághoz való hozzájárulását, a CO2 kibocsátás csökkentésében betöltött szerepét és a gazdasági versenyképességet javító hatását. Mindezeknek köszönhetően továbbra is növekszik az érdeklődés az atomenergia bevezetése iránt.

A nukleáris biztonság mellett az Ügynökség kiemelten foglalkozik a nukleáris létesítmények és anyagok külső behatásokkal szembeni védettségének kérdésével is. A témában 2013 júliusában magas szintű nemzetközi konferenciát rendeznek. Kovács Pál közölte: Magyarország elkötelezett a nukleáris energia békés célú alkalmazása iránt. Az államtitkár elmondta: a célzott biztonsági felülvizsgálatokat Magyarország az uniós kezdeményezésnek megfelelően elvégezte.

A vizsgálatok megerősítették, hogy a Paksi Atomerőmű képes ellenállni a szélsőséges környezeti hatásoknak is. Az atomerőmű 1-es blokkja üzemidejének 20 évvel történő meghosszabbítása iránti kérelmet jelenleg vizsgálja az Országos Atomenergia Hivatal. Az államtitkár kitért arra is, hogy a hazai nukleáris ipar fejlesztésére Magyarország kormánybizottságot hozott létre a miniszterelnök vezetésével. Kovács Pál kifejtette, hogy Magyarország aktív szerepet tölt be a nukleáris technikai tudás átadásának, a szakemberek oktatásának területén.

A Paksi Atomerőmű Karbantartó és Gyakorló Központjában képzéseket szervez az atomerőművet építeni szándékozó országok szakértői számára. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nukleáris know-how együttműködésekhez Magyarország kiváló infrastruktúrával rendelkezik a MTA Energiatudományi Kutatóközpontjában és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...