Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar elnökhelyettes a Nemzeti Atomenergia Ügynökség Kormányzó Tanácsában

Cikk:

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsa új elnökséget választott a szervezet éves Közgyűlését követő első ülésén 2012. szeptember 24-én, Bécsben. A Tanács a magyar kormányzót, Kovács Pál klíma- és energiaügyi államtitkárt az előzetes regionális megállapodás alapján egyhangúlag elnökhelyettessé választotta a következő egy évre. A megtisztelő feladat Magyarország kiemelkedő nukleáris szakértelmének és sikeres közreműködésének nemzetközi elismerését jelenti.

Az elkövetkezendő év egyik legnagyobb feladata a nukleáris anyagok és létesítmények védettségének megerősítése. E területen meghatározó mérföldkő lehet a 2013 júniusában, Bécsben rendezendő Nemzetközi Nukleáris Védettségi Konferencia. Hasonlóképpen fontos cél a NAÜ következő ciklusra szóló költségvetésének elfogadása is. A Kormányzó Tanács munkája során megoldásra vár Észak-Korea, Irán és Szíria nukleáris programjainak ügye. A következő időszakban érdemi előrelépésre van szükség a NAÜ és Irán tárgyalásaiban az ország szándékaival és nukleáris képességeivel kapcsolatos kérdések megnyugtató tisztázása érdekében.

Magyarország a Kormányzó Tanácsban korábban még nem töltött be hasonló tisztséget. A 2004-es Közgyűlés levezető elnöki feladatát Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója láthatta el. Magyarország az elmúlt egy évben elmélyítette a nemzetközi együttműködést az oktatás és a szakemberek utánpótlása terén. Sikeres oktatási programokkal bizonyította, hogy az atomenergiát alkalmazó országok jelentős szakmai támogatást képesek nyújtani az atomenergia békés célú alkalmazását tervező tagállamoknak. A közös erőfeszítések eredményességét példázza a magyar-vietnami szakemberképzési program vagy a Szaúd-Arábiával körvonalazódó együttműködés.

Ugrás vissza Ugrás vissza...