Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Éghajlatváltozásról tárgyal a magyar soros elnökség Bangkokban

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2011. március 30.


Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) jövőjével foglalkozó első évközi ülésszakot 2011. április 3. és 8. között, a thaiföldi Bangkokban rendezik meg. A Keretegyezmény aláíró országai átfogó nemzetközi megállapodás kialakítására törekszenek az éghajlatvédelem terén.  A nemzetközi tárgyalássorozat a fejlődő országoknak nyújtandó pénzügyi támogatásokról és a nemzetközi klímapolitika intézményrendszeréről szóló elképzelések megvitatására is alkalmat ad.
 
Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Magyarország gondoskodik a klímatárgyalásokkal párhuzamosan naponta ülésező tanácsi (EU) munkacsoportok üléseinek szakmai előkészítéséről, megszervezéséről és lebonyolításáról.  Az egyes klímapolitikai szakterületek kérdéseinek előkészítése és egyeztetése tíz uniós szakértői munkacsoportban zajlik. A munkacsoportok megbeszéléseinek előkészítése és levezetése, a technikai feltételek biztosítása a magyar delegáció feladata. A magyar elnökség az Európai Unió képviseletében több országgal és országcsoporttal is folytat bilaterális és többoldalú tárgyalást a rendezvény ideje alatt. A korábbi ülésszakok tapasztalata alapján 170-180 ország képviseltetheti magát az április eleji rendezvényen legalább 1500-2000 szakértővel.
 
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a küldöttség létszámának és utaztatásának tervezésénél nyomatékosan vette figyelembe a takarékossági és költséghatékonysági szempontokat. A költségek ésszerűsítése azonban nem veszélyeztetheti feladataink eredményes teljesítését. A magyar elnökség szakmai vagy koordinációs munkájának esetleges sikertelensége aláásná Magyarország tárgyalási pozícióit, rombolná hitelességét, és ellehetetlenítené a számunkra fontos ügyek hatékony képviseletét a nemzetközi tárgyalásokon. A magyar szaktárcák a feladatok ellátásához feltétlenül szükséges létszámú, 18 fős soros elnökségi küldöttséggel vesznek részt az eseményen. Az elnökségi szerepkört az év második felében átvevő Lengyelország szintén 18 fős delegációt küld a találkozóra.
 
A Keretegyezmény következő tárgyalási ülésszakát a tervek szerint idén júniusban, a németországi Bonnban rendezik majd meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...