Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarországon megkerülhetetlen a fosszilis energiahordozók használata

Létrehozva: 2011. szeptember 1.
Módosítás: 2011. szeptember 1.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest-Tokaj-Törökszentmiklós, 2011. szeptember 1.


A Nemzeti Energiastratégia elfogadását követően haladéktalanul meg kell kezdeni a hazai ásványvagyon készletek újraértékelését, és a fenntarthatósági szempontok érvényesítése melletti felhasználásuk megtervezését - hangsúlyozta Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a Központi Bányásznapi Ünnepségen 2011. szeptember 1-jén, Tokajban.

Az államtitkár kiemelte, hogy a hazai fosszilis energiahordozó készletek, a paksi nukleáris kapacitások megőrzésével és a meglévő megújuló potenciálunk fokozott kihasználásával kiegészülve, hozzájárulhatnak Magyarország energiafüggőségének mérsékléséhez, távlati felszámolásához.

A hazai iparilag is hasznosítható szénvagyon eléri a 3.3 milliárd tonnát, ez a mennyiség a jelenlegi felhasználás megkétszerezése mellett is legalább 300 évre elegendő tartalékot jelenthet. Azonban nem tekinthetünk el a természeti fenntarthatóság szempontjainak érvényesítésétől, ezért ennek az energetikai ásványvagyonnak a felhasználhatósága csak a tisztaszén technológiák megléte esetén vehető figyelembe valós lehetőségként. Éppen ezért a kormány kiemelt feladatának tartja a magyar részvétel biztosítását a technológia rendelkezésre állását elősegítő nemzetközi programokban a következő években – mondta Bencsik János.

A hazai ércbányászat cselekvési tervét összhangba kell hozni a magyar ipar és gépgyártás revitalizációs törekvéseivel, az építőipari ásványok területén pedig a mennyiségi szempontok helyét fokozatosan át kell vennie a minőségi elvárásoknak történő megfelelésnek.

Mindez feltételezi a hazai bányászati szakmakultúra fennmaradását, így az átmeneti években is arra kell törekednünk, hogy megtaláljuk a vállalható kompromisszumokat a gazdasági versenyképesség, valamint a természeti és társadalmi fenntarthatóság szempontjainak érvényesülése között. Erre tettünk és teszünk biztató lépéseket a Vértesi Erőmű és a Márkushegyi Bányaüzem középtávú továbbüzemeltetésével – tette hozzá Bencsik János.

A klíma- és energiaügyi államtitkár délután a törökszentmiklósi napelemmel működő szélturbina felavatásán vett részt. Beszédében hangsúlyozta, hogy ma még nehezen elképzelhető mélységű energiahatékonysági beavatkozásokra lesz szükség a következő két évtizedben. De ez nem csak kötelezettséget, hanem lehetőséget is jelenthet, hiszen így tartós belső piac épülhet a hazai mikro- és kisvállalkozásoknak.

Elkerülhetetlen a gazdasági élet teljes körű átstrukturálása, az anyag- és energiatakarékos technológiák elterjedésének elősegítése. A környezettudatos gondolkodáson alapuló fogyasztói szokásokat kell kialakítani, amelyek figyelembe veszik a természeti erőforrások megújulási képességét.

Bencsik János megemlítette azt is, hogy a kormány olyan oktatási programon dolgozik, amely modul rendszerben kíséri végig a fiatalokat az oktatási intézményrendszeren, fokról fokra ismertetve meg és fogadtatva el velük a környezettudatos életszemléletet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...