Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Öt évre szóló pályaműködtetési szerződést kötött az Állam a MÁV Zrt.-vel

Létrehozva: 2011. augusztus 30.
Módosítás: 2011. augusztus 30.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

MÁV Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság
Budapest, 2011. augusztus 30.A tulajdonos Magyar Állam képviseletében eljáró Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírták a MÁV Zrt. pályaműködtetési szerződését. A dokumentum a kormányzati szándékokkal összhangban tervezhetővé teszi a vasúttársaság finanszírozását.

A közösségi közlekedés rendbetételének első lépése a pénzügyi stabilitás és kiszámíthatóság megteremtése. Az ágazatot évtizedek óta egyszerre jellemzi az alulfinanszírozottság és a pazarlás. A tervezhetőbb gazdálkodás feltételei a szerződéses alapon nyugvó finanszírozási háttér megteremtésével biztosíthatók.

A megkötött szerződésben a Magyar Állam a MÁV Zrt.-t bízza meg a nyílt hozzáférésű vasúti pályahálózat működtetésével a meghatározott vasútvonalakon. Az Állam e feladat ellátásának fejében a vasúttársaság bevételekkel nem fedezett, indokolt költségeit megtéríti, vagy ennek hiányában jogszabály alapján kezességet vállal az e költségeket fedező hitel felvételére. A múlt héten megjelent kormányhatározatban foglaltak szerint a MÁV Zrt. idén e célból 35 milliárd forint értékben kötvényt bocsáthat ki.

A pályaműködtetési szerződés évek óta esedékes megkötésével a MÁV történetében első alkalommal számolhat hosszabb távra szóló állami vállalásokkal. A dokumentum létrejöttével a kormányzat hazai és uniós jogszabályi kötelezettségeket teljesít.

Az 5 évre szóló, évente felülvizsgálandó szerződéssel egyértelműen szabályozottá válik az Állam és a pályaműködtető nemzeti vasúttársaság közötti viszony, kiszámíthatóbbá, hatékonyabbá válik a vasúti pálya működtetése.

Ugrás vissza Ugrás vissza...