Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyáron Magyarországra látogat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója

Cikk:

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsa (KT) 2012. március 5-8. között tartja soros ülésszakát. A bécsi székhelyű szervezet politikai döntéshozó testületének jelenleg Magyarország is tagja. A magyar küldöttséget Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára kormányzói minőségben képviseli.

A nukleáris biztonság a fukushimai atomerőmű-baleset közelgő első évfordulója kapcsán világszerte ismét nagyobb figyelmet kap. A katasztrófa óta a NAÜ egyik legsürgetőbb célja a nukleáris energia társadalmi elfogadottságának növelése, a közbizalom megőrzése és erősítése, az átláthatóság javítása.

A Kormányzó Tanács ülésén Yukija Amano, a NAÜ főigazgatója hangsúlyozta, hogy a fukushimai baleset ellenére az atomenergia terjedése töretlen, és az új beruházások mértékének csökkenése csupán átmeneti jellegű. 2011-ben összesen 65 atomerőmű állt építés alatt, ebből 44 Ázsiában - továbbra is ez a régió a növekedés központja.  

A NAÜ támogatási projektjei tervezése során 2010-ben kiemelt figyelmet fordított a rákkutatás, 2011-ben pedig a víztisztítás témakörére. A főigazgató tervei szerint idén az éhínség csökkentése kapja a főszerepet. Az Ügynökség által támogatott kutatások korábban már látványos eredményeket hoztak az élelmiszer-termelés területén.

Magyarország a nemzetközi színtéren is tevékenyen támogatni kívánja a NAÜ nukleáris biztonság tárgyában tavaly elfogadott akciótervét (IAEA Action Plan on Nuclear Safety). A működő atomerőművekben az Európai Unió valamennyi tagállamához hasonlóan Magyarország is elvégezte a „stressz-teszt” néven ismertté vált Célzott Biztonsági Felülvizsgálatot.

Kovács Pál a Kormányzó Tanács március 5-i ülésén elmondott felszólalásában kitért arra, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) nemzeti jelentésében megállapította: a Paksi Atomerőmű biztonságos, és semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség. A létesítményben 2008 óta bevezetett biztonságnövelő beavatkozások fontosságára a felülvizsgálatot ellenőrző szakértők is rámutattak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország uniós tagállamként kiemelt figyelmet fordít a nukleáris létesítmények biztonságának folyamatos növelésére.

A hazai eredmények lehetővé tették, hogy a NAÜ KT ülésén Magyarország felajánlja a nukleáris biztonság területén szerzett tapasztalatait és rendelkezésre álló eszközeit a nemzetközi szakértők számára. A paksi Karbantartó és Gyakorló Központ például különösen alkalmas gyorsreagálású balesetelhárítási programok és képzések megvalósítására.

Magyarország és a NAÜ hagyományosan jó kapcsolatait tovább erősíti, hogy Yukija Amano főigazgató a Kovács Pállal folytatott kétoldalú megbeszélésen megerősítette: elfogadja a magyar szaktárca meghívását egy június végi, magyarországi látogatásra.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...