Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Júniusban tárgyalhat a kormány a PPP-projektek kiváltásáról

Létrehozva: 2011. május 27.
Módosítás: 2011. május 27.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály
Budapest-Szolnok, 2011. május 27.


Magyarországon mintegy 100 állam által finanszírozott PPP-program fut.  Az összes PPP projekt átalakítása a költségvetés hosszú távú terheit megközelítőleg 400 milliárd forinttal csökkenti. A megszüntetéseket és azok kifizetését jóváhagyó döntési javaslat idén júniusban kerülhet a Kormány elé – jelentette be Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Állami Szerződéseket és Támogatásokat Vizsgáló államtitkára 2011. május 26-án, a szolnoki Hozam klub rendezvényén.

A közszféra és a magánszféra együttműködésén (Public Private Partnership) alapuló beruházások felülvizsgálata a végéhez közeledik – hangsúlyozta az államtitkár. Magyarországon ebben a konstrukcióban épült 4 autópálya-szakasz, 54 oktatási intézmény, 34 sportlétesítmény, 2 börtön és a Művészetek Palotája is, összesen közel 100 beruházás. A hazai PPP-konstrukciók jellemzője, hogy a közös kockázatviselés helyett szinte kizárólagos az állam felelőssége, a magánbefektető minden esetben bőven a pénzénél van – hívta fel a figyelmet az anomáliákra Hegmanné Nemes Sára.

Az eddigi vizsgálatok szerint valamennyi beruházás összege jóval magasabb annál a költségnél, amennyibe a fejlesztés kizárólag állami megvalósítás esetén került volna. Sem a transzparencia nem érvényesült, sem valódi monitoring rendszer nem működött, a projekteket senki nem ellenőrizte. A leginkább jellemző hibák a magánbefektetők-kivitelezők érdemi versenyeztetésének hiánya, a gyenge minőségű kivitelezés, az eltúlzott méretek, a központi ellenőrzés mellőzése, a magas állami kockázatvállalás és alacsony érdekérvényesítés, a drága és nem hatékony üzemeltetés.

Hegmanné Nemes Sára kiemelte, hogy a költségvetést a teljes futamidő végéig 3000 milliárd forint összegben terhelik a PPP-konstrukcióban épített sportlétesítmények, utak, kollégiumok, büntetés-végrehajtási intézmények után fizetendő kötelezettségek.  Az átvilágítás után, a szerződés lezárását elfogadó vállalkozók minden esetben megkapják a beruházásra fordított pénzüket és kiváltással kapcsolatos jogszerű igényüket. A megszüntetéseket és azok kifizetését jóváhagyó döntési javaslat idén júniusban kerülhet a kormány elé. Feltűnő értékaránytalanság és vitatható vállalkozói követelések esetén az állam a peres eljárást is vállalja.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...