Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Új szintre lép a magyar-ukrán stratégiai partnerség

Cikk:

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar–Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GEVB) magyar társelnöke részt vett a Magyar–Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság soros ülésén 2011. november 28–29-én, Odesszában. A kétnapos találkozón a felek a magyar-ukrán gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi, infrastrukturális és technológiai együttműködés elmélyítéséről, élénkítéséről tárgyaltak. Az ülésen megegyezés született arról, hogy Mikola Azarov ukrán miniszterelnök 2012 elején Magyarországra látogat.

A találkozón Fellegi Tamás és Mikola Priszjazsnyuk ukrán kereskedelmi miniszter megállapodott abban, hogy tanulmányozzák a Magyarországra irányuló ukrán villamosenergia-szállítási kapacitások bővítésének, az energiahatékonyság javítását és a megújuló energiaforrások hasznosítását célzó közös projektek indításának lehetőségeit is. A plenáris ülésen a felek áttekintették a kétoldalú kereskedelemben fennálló akadályok megszüntetését, a Záhony térségében működő logisztikai klaszter kapacitásainak és a határátkelők áteresztő képességének bővítését szolgáló intézkedéseket. Az ülés zárásaként a két társelnök aláírta a Magyar–Ukrán Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság II. ülésszakának jegyzőkönyvét.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Fellegi Tamás kiemelt jelentőségű közös feladatként említette a magyar-ukrán határátkelőhelyek infrastrukturális fejlesztését, különösen Záhony-Csap térségében. A miniszter üdvözölte, hogy az ukrán fél szerint is mielőbb szükséges egy újabb, korlátozás nélküli közúti határátkelőhely kialakítása a magyar-ukrán határon. A tárcavezető megerősítette, hogy a közeljövőben kétoldalú egyeztetések kezdődnek az odavezető útszakaszok beruházásairól és további tervezési munkálatairól. Bejelentette továbbá, hogy kölcsönösen támogatták a Záhony-Horgasz vasúti árufuvarozási folyosó létrehozására vonatkozó Szándéknyilatkozat mielőbbi aláírását is.

Fellegi Tamás kifejtette, hogy leginkább az ukrajnai nagyvárosok kommunális rendszereinek korszerűsítésében, bővítésében, szennyvíz-tisztítási, csapadékvíz-olajmentesítési ukrán nemzeti projektekben, az ukrajnai infrastruktúra-fejlesztési programokban, közút-rekonstrukciós projektekben, autópálya-építésekben, állami lakásépítési projektekben, az agrárium területén a borászatban, a növénytermesztési, az állattartási, a húsfeldolgozási, a gabonatechnikai és az élelmiszer feldolgozó technológiák terén lát reális esélyt a magyar részvételre. A tárcavezető rámutatott, hogy Magyarország kész szerepet vállalni az Ukrán Földkataszter kiállításában, valamint megfelelő jogszabályi háttér esetén Ukrajna nemzeti, önkormányzati projektjeinek finanszírozásában is.

Az ülésszak első napján a munkacsoportok egyeztetései mellett a két társelnök szűk körű megbeszélést folytatott. A miniszterek a második napon, a plenáris ülés előtt közösen nyitottak meg egy magyar–ukrán üzletember találkozót is, amely a közvetlen kapcsolatfelvételt és a konkrét partnerkapcsolatok kiépítését segíti elő a két ország vállalatai között.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...