Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hitelképesek lesznek a mikrovállalkozások

Létrehozva: 2007. október 8.
Módosítás: 2007. október 8.
Forrás: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Kommunikációs Főosztály
Budapest, 2007. október 8.

Új időszámítás kezdődik a kereskedelmi banki módszerekkel nem, vagy csak korlátozottan finanszírozható mikrovállalkozások fejlesztésében és hitelhez juttatásában. Magyarországon a legkisebb cégek mindössze 20%-a gazdálkodik hitellel. Probléma a fedezet hiánya, valamint, hogy nem rendelkeznek értékelhető gazdálkodási és hitelezési múlttal. A kereskedelmi bankok a túl magas költségek, vagy a hitelbírálati rendszer számára nem megfelelő biztosítékok miatt túlságosan kockázatosnak ítélik a hitelnyújtást. Megoldást jelent az Új Magyarország Fejlesztési Terv visszatérítendő támogatási rendszere, a mikrohitel program, amelynek keretében 2007. október 15-étől jelentkezhetnek a mikrohitelezés közvetítésére a pályázati kiírásnak megfelelő szervezetek. A rendszer gyors beindulása után már az év végén kézhez kaphatják az első mikrohiteleket az igénylő vállalkozók.

A mikrohitel-konstrukció elsősorban olyan vállalkozók számára jelent felzárkózási, versenyképességi és fenntarthatósági lehetőséget, akik ez idáig nem férhettek hozzá banki finanszírozáshoz. A vállalkozások a hiteleket gépek, berendezések, tárgyi eszközözök beszerzésére, beruházások finanszírozására fordíthatják. Lehetőségük lesz meglévő üzleti tulajdonuk vagy bérelt infrastruktúrájuk fejlesztésére is. Emellett tevékenységük bővítéséhez, forgóeszközök és szolgáltatások beszerzéséhez is igénybe vehetik az új típusú forrást. A mikrovállalkozásnak a beruházási hitel folyósításához önerővel is kell rendelkeznie, a projekt teljes költségének legalább 20 százalékában. Forgóeszköz hitel esetében azonban nincs önerőre vonatkozó elvárás. A hitel maximális összege 6 millió forint lehet, a kihelyezett hitel maximális futamideje forgóeszköz kölcsönnél 12 hónap, beruházási hitelnél maximum 60 hónap.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 82,8 milliárd forintot biztosít mikrohitelek nyújtására. Az új rendszer úgy működik, hogy hitelkeretet egy ún. holdingalap refinanszírozza. A hitelkérelmek befogadását, elbírálását, a szerződéskötést, a folyósítást, illetve hitelszámlák kezelését azonban a szakosodott mikrofinanszírozó szervezetek  végzik. Ők viselik a hitelek kockázatát is.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a most meghirdetett közvetítői tenderre megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok, és olyan pénzügyi vállalkozások jelentkezését várja, amelyekben hitelintézet nem rendelkezik közvetlen vagy közvetett többségi részesedéssel, viszont a vonatkozó szabályok alapján hitel- és pénzkölcsön nyújtására, azaz pénzügyi szolgáltatás végzésére érvényes engedéllyel rendelkeznek. A pályázat lezárására legkorábban 2009. október 16-án kerül sor.

Ugrás vissza Ugrás vissza...